Home  |  Zdravlje  |  Danas je Dan osoba sa autizmom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

02. 04. 2019.

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Danas je Dan osoba sa autizmom

Zamislite najpre da je sve oko vas plavo – jer plavo je obeležje dana autizma, plavo kao odraz posebnog raspoloženja i funkcionisanja dece sa autizmom. Autizam se prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije definiše kao razvojni poremećaj koji nastaje u prve tri godine života deteta, i podrazumeva takozvanu „trijadu oštećenja“.

Kao i svake godine otkako je 2007. 2. april usvojen kao Svetski Dan osoba sa autizmom i ove godine se porukom oglasio Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš. 

"Na Svetski dan svesti o autizmu govorimo protiv diskriminacije, slavimo raznolikost naše globalne zajednice i jačamo našu posvećenost punoj uključenosti i učešću osoba s autizmom. Podrška njima da ostvare svoj puni potencijal je vitalni deo naših napora da podržimo temeljno obećanje Agende za održivi razvoj 2030 - da niko neće biti prepušten sam sebi." - poručio je Gutereš.

On je naglasio u s svojoj tradicionalnoj poruci da ovogodišnje obeležavanje Dana svesti o autizmu ima fokus na važnosti pristupačnih pomoćnih tehnologija za podršku osobama sa autizmom da žive samostalno i da zaista ostvare svoja osnovna ljudska prava. Širom sveta još uvek postoje velike prepreke za pristup takvim tehnologijama, uključujući visoke troškove, nedostupnost i nedostatak svesti o njihovim potencijalima.

"Prošle godine sam pokrenuo Strategiju o novim tehnologijama kako bi se osiguralo da nove i nove tehnologije budu usklađene sa vrednostima sadržanim u Povelji UN-a, međunarodnom pravu i konvencijama o ljudskim pravima, uključujući Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom. Na Svetski dan svesti o autizmu, ponovo potvrdimo našu predanost ovim vrednostima - koje uključuju jednakost, inkluziju  i promovisanje punog učešća svih osoba s autizmom, osiguravajući im da imaju potrebne alate za ostvarivanje svojih prava i temeljnih sloboda." - zaključio je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ne zna se koliko je trenutno osoba sa autizmom u Srbiji. Podaci su veoma neujednačeni. Zvanične institucije pominju broj od 2500 osoba. Sa tim brojem se ne slažu udruženja  koja se bore za podizanje svesti o osobama sa autizmom i smatraju da je mnogostruko viši. Ako se uzme svetski prosek zasnovan na statističkim podacima, koji kaže da 1% populacije ima autizam, dolazimo do potencijalnih 70 000 osoba sa autizmom. Nacionalni registar još uvek ne postoji, pa samim tim ni strateškog pristupa za pomoć osobama sa autizmom da ostvare svoja osnovna prava.

Osim problema sa ostvarivanjem prava u zdravstvenom sistemu, osobe sa autizmom se suočavaju i sa drugim problemima. Naime, iako se mnogo govori već godinama o inkluzivnom modelu obrazovanja, zapravo još uvek većina profesora i nastavnika nije obučena za rad sa decom iz takozvanog autističnog spektra, pa se deca uglavnom upućuju u specijalne škole, koje zbog širokog spektra različitih oblika autizma ne odgovaraju svakom detetu podjednako. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije