Home  |  Zdravlje  |  Stres, loš način života, najveći neprijatelji zdravlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

05. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Stres, loš način života, najveći neprijatelji zdravlja

Genetika, loš način života, stres, uzroci su povećanog krvnog pritiska. U svetu, ali i Srbiji, hipertenzija je u velikom porastu, kaže osnivač i predsednik udruženja za kardionefrologiju, prof.dr Sonja Radenković. Dodaje i da oboljenje jednog organa izaziva obeljenja drugih, a da “naš narod nažalost iz više razloga” ne ide na redovne kontrole, koje bi u velikoj meri doprinele sprečavanju razvijanja oboljenja.

Hipretenzija je danas veliki problem u svetu i Srbiji, o kojoj se mnogo zna o mehanizmima ali nažalost malo o uzrocima, kaže osnivač i predsednik udruženja za kardionefrologiju Prof.dr Sonja Radenković.

Ona ističe da 50 odsto ljudi ima povišen krvni pritisak a da se nažalost oni koji pate od ove bolesti često leče neadekvatno.
“Praktično oko 30 odsto počne lečenje, od tog procenta polovina ostaje dosledna, a druga polovina prekida terapiju po svojoj volji, što može da bude pogubno” kaže doktorka Radenković.

Najčešći uzrocu hipertenzije su, dodaje, “genetika, loš način života, nezdrava ishrana, pušenje, malo kretanja i fizičkih aktivnosti.” Stres podvlači kao jedan od faktora koji ima kumulativni efekat.

                                                               

“Kad palite televizor već ste pet puta doživeli stres a da možda toga niste ni svesni, a tu su i mnogo teže stvari koje doživljamo u svakodnevnici”, dodaje Radenković ističući da i nivo stresa zavisi od pojedinca do pojedinca, odnosno da se radi o inividualnoj osetljivosti, pa su osetljivije osobe, svakako i podložnije stresu. Da bi organizam što manje trpeo posledice stresa, neophodno je što više baviti se fizičkim aktivnostima, više se kretati, a doktorka Radenković posebno podvlači bavljenje Jogom. Povećan krvni pritisak, kaže ona, izaziva šećerne bolesti a zatim i oštećenje bubrega čega mnogi nisu svesni i dodaje “da je samo pitanje šta će da izbije u 1. plan”.  Ističe da u Srbiji ne postoji navika za odlazak na kontrole iz više razloga, neko se boji čekanja i “gubljenja vremena”, neko misli da ako se oseća dobro da nema potrebe za proverom, a dok se neki plaše “rezultata”, smatrajući da će im istina o njihovom zdravstvenom stanju promeniti način života. Inače ona je najavila “Treći međunarodni kongres kardionefrologije i hipertenzije” koji će biti održan od 11. do 13. maja u Pirotu a koji će okupiti oko 300 stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

                                                 

Benefit ovog skupa za pacijente biće “dolaženje do novih, jednostavnijih i preciznijih metoda kojima će biti moguće ustanoviti otkrivanje bolesti u ranoj fazi. Radenković dodaje da će se učesnici kongresa zalagati za “individualni pristup”, odnosno da lekari svih specijalnosti posmatraju i sarađuju u lečenju pojedinca “kako oštećenje jednog organa, ne bi uticalo na drugi”, zaključuje doktorka Radenković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije