Home  |  Zdravlje  |  Vakcinacija – za ili protiv?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

16. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić, Aleksandar Đokić Izvor: City radio

Vakcinacija – za ili protiv?

Prema podacima epidemiologa, trećina dece nije primila prvu dozu vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeola, a broj vakcinisane dece iz godine u godinu opada. Roditelji, ali i pedijatri podeljenog su mišljenja da li deca treba da prime MMR vakcine.

Uprkos uvođenju novčanih kazni za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu, broj vakcinisane dece iz godine u godinu opada, kažu epidemiolozi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, u 2016. godini na području Niša obuhvat vakcinisanih prvom dozom MMR vakcine bio je 68,7 odsto, a da bismo imali dobar kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto dece bude vakcinisano. 

„Vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola je protekle godine primilo 2.547, a nije primilo 1.752 dece. Dakle, gotovo trećina nije primila. Razlog za to je uglavnom loša informisanost roditelja, delovanje antivakiconalnog lobija, a i među pedijatrijama je podeljeno mišljenje. Uglavnom , prelazak na sistem izabranog pedijatra je označio i pad obuhvata vakcinisane dece“, rekao je niški epidemiolog Miodrag Perović.

Doktor Perović dodaje da su vakcine od presudnog značaja za zaštitu od malih boginja, zaušaka i rubeola. Sa tim je saglasna i mama dvoipogodišnjeg dečaka.

„Ja sam sina vakciniosala kada je napunio dve godine. Vakcine su oduvek postojale i postojaće, a bitne su jer prave zaštitu od izuzetno ozbiljnih bolesti. Nisam za ukidanje vakcina, one koriste jer i da vas uhvati bolest, posledice će biti znatno blaže“, rekla je majka Sanja Savić.

Sa druge strane, ima i roditelja koji se boje da će, ukoliko se prime u ranom periodu života, MMR vakcine ozbiljno da naruše zdravlje deteta.

„Zbog povezanosti MMR vakcine sa autizmom sam za to da se deca vakcinišu posle treće godine, jer su im tada motorne funckije i govor razvijeni, pa je slabija mogućnost da dođe do toga. Ne znam da li ima u tome istine, ali poznati su mi slučajevi gde su deca posle MMR vakcine dobila autizam“, objašnjava majka Tijana Petrović.

U Institutu za javno zdravlje Niš, epidemiolog Miodrag Perović kaže da su takve informacije neproverene i da nisu stručno zasnovane. Komplikacije su, tvrdi, retke i uglavnom lokalne, kao što su bol, otok i crvenilo, ali je veći rizik nevakcinisati dete. Inače, prema našem zakonu o imunizaciji prva doza MMR vakcine daje se od 12 do 18 meseca rođenja, a druga doza se daje pred upis dece u školu. 

U školi Dr Mileno Hadžić predavanje na temu „Vakcinacija za ili protiv“

Udruženje za preventivnu pedijatriju Srbije povodom Svetskog dana imunizacije protiv malih boginja organizovalo je predavanje i tribinu u školi Dr Milenko Hadžić.

Učenici s kojima smo razgovarali su uglavnom za vakcinaciju

„Mislim da su vakcne dobre jer suzbijaju oboljenje i sprečavaju epidemiju“, kaže jedan od đaka srednje Medinske škole u Nišu.

Miljana Stojanović iz UPPS-a kaže da je cilj predavanja u školi bio upoznavanje đaka sa temom koja je postala aktuelna posebno kada je počelo osporavanje „MMR“ vakcine zbog toga što „navodno“ izaziva autizam kod dece.

„Naša ideja bila je da kroz razgovor sa učenicima medicinske škole koji su manje ili više upućeni u ovu temu, pokažemo šta je proces imunizacije, ali i da čujemo njihovo mišljenje“, kaže Stojanović.

Ona dodaje da je „MMR“ vakcina u upotrebi skoro 50 godina, a vest da navodno izaziva autizam plasirao je britanski lekar – abdominalni hirurg, koji je u tom trenutku bio u teškoj fiannsijskoj situaciji i koji je na taj način samo želeo da poboljša sopstveno finansijsko stanje, tvrdi Stojanović.

Ona kaže da ne postoje dokazi da vakcina „MMR“ izaziva autizam kod dece, a kada je reč o nekim drugim, novim vakcinama ona smatra da ih pre puštanja u upotrebu treba detaljno ispitati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage