Home  |  Zdravlje  |  Jedva tri donora organa na milion stanovnika u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

09. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Jedva tri donora organa na milion stanovnika u Srbiji

U KC Niš trenutno je oko 30 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju bubrega, kojoj se pribegava u poslednjem stadijumu bubrežne insuficijencije, kada organ više ne može da funkcioniše normalno. Ovo je rečeno na Svetski dan bubrega, koji se obeležava 9. marta.

Svaki 10. građanin Srbije potencijalni je bubrežni bolesnik, kažu iz niške Klinike za nefrologiju na na Svetski dan bubrega, 9. mart. Rizične kategorije su starije osobe, hipertoničari i dijabetičari, koji bi trebalo jednom godišnje da se pregledaju.

„Ono što je još uvek prisutno jeste da se bolesti ne otkrivaju na vreme, već pacijenti uglavnom dolaze kada već imaju bubrežnu insuficijenciju u nekom od stadijuma bubrežne slabosti. To bi značilo da svakako treba akcenat staviti na prevenciju, rano otkrivanje bolesti, što je moguće vrlo jednostavnim dijagnostičkim procedurama - pregledom urina, krvne slike i krvnog pritiska“, objašnjava doktorka Radmila Veličković-Radovanović, direktorka Klinike za nefrologiju.

Transplantaciji bubrega pribegava se u poslednjem stadijumu bubrežne insuficijencije, kada organ više ne može da funkcioniše normalno. U KC Niš je trenutno oko 30 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju bubrega.

„Od početka godine imali smo dve, a sada očekujemo još jednu. Cilj nam je da se rade kadaverične, a ne living od živih. Ulaskom u Euro-transplant povećavaju se mogućnosti i uslovi za više transplantacija. Mi smo na začelju evropske liste po broju donora. Imamo praktično manje od 3 donora na milion stanovnika, što naravno nije zadovoljavajuće i što moramo da povećamo“, kaže direktorka Klinike za nefrologiju.

Gojaznost značajno povećava rizik za pojavu bubrežnih bolesti, a statistika je i tu alarmantna. Polovina populacije u zemlji je gojazna, a svako sedmo dete ima problem sa viškom kilograma, zbog čega zdrava ishrana treba biti priorotet.

Upravo je gojaznosti, kao riziku za oboljenje bubrega, posvećen ovogodišnji Svetski dan bubrega, pod sloganom „Zdravo živi, zdravo se hrani, za zdrave bubrege“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije