Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 06. 2018. Bela Crkva

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Blic, Insajder, Krik

I dalje se ne zna sudbina novinara Stefana Cvetkovića

Sudbina novinara Stefana Cvetkovića, koji je nestao pre dva dana u Beloj Crkvi i dalje je nepoznata. Cvetković je, u više navrata, upozoravao na pretnje koje je dobijao zbog svog izveštavanja, od lokalnih moćnika a poslednje istraživanje na kome je radio bilo je vezano za ubistvo Olivera Ivanovića.

Cvetkovićev automobil "polo" pronađen je u jednoj od ulica u Beloj Crkvi, a meštanima je privuklo pažnju to što su vrata sa vozačeve strane otvorena, svetla upaljena - pa su o tome obavestili policiju. Pored automobila pronađena je i pokidana narukvica sa njegovog sata. Od četvrtka ujutru, za Stefanom Cvetkovićem tragaju pripadnici policije, žandarmerije, helikopteri su nadletali Belu Crkvu a ronioci pretražuju belocrkvanska jezera - ali potraga za sada nije dala nikakve rezultate.

Zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića oglasila su se domaća i međunarodna medijska i novinarska udruženja sa jedinstvenim zahtevom - da se nestali novinar što pre pronađe i da se utvrdi šta se tačno dogodilo u noći između srede i četvrtka, kada je nestao. U vezi nestanka Stefana Cvetkovića obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da je naredio da ga o toku potrage izveštavaju  ministar policije Stefanović i direktor BIA, Bratislav Gašić, kako je rekao, na svakih 15 minuta.

Valja podsetiti da je Stefan Cvetković veoma oštro kritikovao lokalne političke moćnike iz vladajuće Srpske napredne stranke, te da nije prezao da i samom Aleksandru Vučiću postavlja direktna pitanja vezana za, kako je naglašavao kriminalno i koruptivno delovanje njegovih pristalica. 

Nekoliko funkcionera SNS ga je tužilo i on je nepravosnažno osuđen na 2 godine zatvora zbog tih tužbi. Društvenim mrežama kruži snimak jedne takve konferencije a iz jedne od poslednjih objava na njegovom Fejsbuk profilu saznajemo da je poslednjih nekoliko dana istraživao malverzacije u Domu zdravlja u Beloj Crkvi.

U poslednjih 6 meseci, Cvetković se bavio istraživanjem ubistva Olivera Ivanovića pa je, da podsetimo, u vezi toga organizovao i konferenciju za novinare u Beogradu, pod nazivom "Koliko košta likvidacija na severu Kosova?" na kojoj je pokazao fotografije nekih osoba za koje je ustvrdio sa su na neki način povezane sa ubistvom kosovskog političara, a takođe je tvrdio da je dobio podatak da je za Ivanovićevo ubistvo plaćeno 40.000 evra, te da su ga izvršile kriminalne organizovane grupe. Tada je pozvao i srpsko pravosuđe da proveri te navode. 

Na Kosovu je Cvetković i nedavno boravio, krajem maja, i sam je prijavio da ga je kosovska policija na prelazu Jarinje zadržala 6 sati a to je objasnio time da su želeli da saznaju neke podatke o istraživanju koje je sprovodio u vezi Ivanovićevog ubistva. 

Za sada, međutim, nema potvrde da bi to mogao biti razlog njegove otmice a ono što je izvesno jeste da je novinar čitavog dana pre nego što je nestao viđen na ulicama Bele Crkve na običnom novinarskom zadatku. Naime, pratio je posledice nevremena koje se sručilo i na taj grad. Roditelji nestalog novinara, izjavili su za neke medije kratko da on nije pričao njima o problemima, da je živeo mirno, da nije pušio, konzumirao alkohol. Otac je za Blic rekao da se Stefan spremao za put u Moskvu, te da on veruje da je nasilno izvučen iz kola, pošto je u trenutku kada je automobil pronađen i dalje svirao radio u kolima.

Društvene mreže su pune objava o nestalom novinaru i veliki broj građana izražava zabrinutost i ogorčenje zbog njegove otmice a to što se dogodilo porede sa nestancima ljudi u Južnoj Americi. Pojedini korisnici Twittera danas su avatare promenili u crnu boju u znak protesta zbog nestanka belocrkvanskog novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije