Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 09. 2017. Vranje

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Štrajk Vukašina Obradovića glodura Vranjskih

Posle jučerašnjeg saopštenja da posle više od dve decenije, prestaje da postoji nedeljnik "Vranjske" kao i istoimeni portal, od jutros je u štrajk glađu stupio direktor Vranjskih, Vukašin Obradović. Obradović se, kako javljaju mediji, zaključao u prostorije lista i odbija kontakt sa kolegama i novinarima.

Kako je u dugom, potresnom pismu javnosti pre stupanja u štrajk objasnio, Obradović se na ovaj čin odlučio kao na lični čin kojim želi da skrene pažnju pre svega koleginicama i kolegama iz medija ali i svim građanima "na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina."

Vukašin dalje naglašava da štrajk glađu jeste potez "očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da u isto vreme zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bi se osećao kao čovek, kao ljudsko biće."

Dodavši u nastavku da ne može da odvoji novinarstvo i Vranjske od ostatka svog života, naglašava da "ne želi da se jednostavno okrene na drugu stranu i nastavi dalje", kako kaže, "mirno gazeći" po onom za šta se godinama borio, "makar za milimetar pomerene granice slobode i demokratije" - i nije uspeo.

"Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece.Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem." - napisao je dalje novinar Obradović, poručivši i da ne očekuje ni pomoć ni podršku bilo koga, zaključivši da je on "samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo."

Na samom kraju obraćanja Obradović je naglasio da je stupanje u štrajk glađu njegov odgovor na strah " da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo - ljudsko i profesionalno dostojanstvo".

"Vranjske" su ugašene zbog "političkih i finansijskih pritisaka" na tu medijsku kuću, a kako je u samom listu potvrđeno već nedeljama su razne inspekcije svakodnevno boravile u nedeljniku poznatom po kritičkim tekstovima prema vlasti. Pored toga Vranjske su nedavno dobile nalog da se isele iz prostorija u kojima 10 godina rade a PIO Fond, u čijem su vlasništvu prostorije, ih je tužio zbog neizmirenih kirija, iako su iz Vranjskih tvrdili da su sve obaveze izmirili pre pokretanja te tužbe.

Povodom gašenja "Vranjskih" a pogotovo povodom stupanja u štrajk glađu Vukašina Obradovića sinoć je u Beogradu ispred Vlade Srbije održan protest Stani uz Vranjske, sa koga su najpoznatiji novinari poslali poruke o neodrživo lošem položaju novinarske profesije. Vukašin Obradović je sinoć prebačen u KBC u Vranju pošto mu je pozlilo, uključen je na infuziju ali kako javljaju Južne vesti i danas je nastavio da odbija hranu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije