Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Porodice nestalih na KiM žele istinu o svojim bližnjima

Za 540 lica srpske i nealbanske nacionalnosti, nestalih na Kosovu i Metohiji još uvek se traga, a tokom poslednjih 18 godina pronađeni su posmrtni ostaci 369 osoba. Tim povodom, udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica i Udruženje kosmetskih stradalnika organizovalo je u Nišu tribinu „Imamo pravo na istinu i pravdu“.

Sa ciljem da informišu javnost o tragediji porodica koje skoro dve decenije tragaju za istinom o sudbinama kidnapovanih i nasilno odvedenih članova, u Nišu su se okupili članovi porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, kao i predstavnici nadležnih institucija koje se bave ovim problemom.

„Meni je sin od 28 godina Davor Ristić nestao, i do današnjeg dana ne znamo, nikakav trag nemamo gde je, šta je... Tako da smo već svi sa živcima došli do kraja, imamo utisak da su nas svi zaboravili, da država nije dovoljno angažovana, a mi i dalje nemamo podatak o posmrtnim ostacima naših kidnapovanih“, kazala je majka Gordana Ristić, koordinatorka kancelarije u Nišu.

Tokom gotovo 2 decenije članovi porodica žale se na veoma mali broj eshumacija, a samim tim i identifikacija njihovih sinova, očeva, braće, muževa. Ovaj proces je komplikovan, jer nedostaju podaci o nestalima.

„Najveća prepreka je nedostatak podataka o mestu počivanja i ukopa posmrtnih ostataka. Još uvek se traga da li su u pitanju masovne ili pojedinačne grobnice “, objašnjava Ljiljana Krstić, šef odseka Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Inače, od 1664 lica koja se vode kao nestala na području Kosova, 540 lica je srpske i nealbanske nacionalnosti, a 30 je u postupku verifikacije, kako su dodali ispred Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage