Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 07. 2012.

Autor: Zorica Milenković Izvor: B92, Beta, Tanjug

Na pomolu koalicioni sporazum

Sledeće sedmice bira se predsednik Skupštine

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa URS-om da postoji parlamentarna većina i da će sledeće sedmice biti izabran predsednik Skupštine, a nakon toga biće formirana i vlada.

Ivica Dačić je rekao da je kao mandatar razgovarao i sa SNS i da je posle svih tih razgovora  jasno da je postojanje većine politička relanost koju treba pretočiti u formiranje vlade.

On je najavio za sledeću sedmicu potpisivanje koalicionog sporazuma i sednicu parlamenta na kojoj će biti izabrani predsednik i potpredsednici tog tela, a nakon toga će na novoj sednici biti izabrana vlada.

Posle sastanka sa predstavnicima URS Dačić je na pitanje da li postoji mogućnost velike koalicije DS i SNS rekao da mogućnost formiranja velike koalicije postoji od samog početka ali da on sigurno neće vratiti mandat zato što neko žali za velikom koalicijom.

"Ako imam većinu za to (formiranje vlade) onda imam. Ako nemam, onda ćemo da se objasnimo zbog svega pa ćemo ići na nove izbore, pa ćemo videti za koga će narod da glasa - da li za one koji imaju podršku u inostranstvu a nemaju u svojoj zemlji, ili obrnuto", rekao je Dačić.

Govoreći o Kosovu, Dačić je rekao da će buduća vlada primeniti sve što je prethodna dogovorila sa Prištinom na pregovorima u Briselu o pitanju Kosova i Metohije, i da će biti faktor mira i stabilnosti, jer je "nova vlada i nova šansa".

"Spremni smo da, kada je reč o Kosovu i Methiji, ova vlada primeni sve što je pethodna dogovorila u Briselu.  Ova vlada biće faktor mira i stabilnosti i već sam razgovarao sa mnogim liderima regiona o tome", rekao je Dačić.

Dačić je precizirao da vlada ima obavezu da sprovede dogovoreno i naglasio da se neosnovano podgrevaju sumnje da se to neće dogoditi.

"Ne postoji ozbiljna država na svetu koja će reći da neće sprovesti dogovoreno. Da ne bi bilo nedoumica, važno je da se razgovara o tim dogovorima, jer postoje različita tumačenja. Sve to treba definisati, ali ujedno i voditi računa o nacionalnim i državnim interesima", naglasio je Dačić.

 Sa njim je saglasan i lider URS Mlađan Dinkić, koji je  upozorio "da se o dogovorenom u Briselu saznaje na parče".  Dinkić je obećao da će javnost u potpunosti biti obaveštena o svim postignutim dogovorima, kada buduća vlada dobije kompletnu dokumentaciju o razgovorima Beograda i Prištine.

On je istakao da pretpostavlja da je ono što je dogovoreno i potpisano, i ponovio stav Ivice Dačića da nema ozbiljne vlade ako se ne sprovede ono što je dogovoreno.

 "Sada smo dobili samo neke delove. Kada vlada bude formirana, onda ćemo vas detaljno informisati o svemu.", rekao je Dinkić, ali i izbegao odgovor na pitanje kako će "na nevidjeno primeniti i sprovesti ono što su drugi dogovorili".

 Sastanak Dačića i predstavnika URS održan je u prostorijama URS u Beogradu. Sastanku je prisustvovao i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, dok su im domaćini bili lider URS Mlađan Dinkić, potpredsednica te stranke Verica Kalanović i članovi predsedništva Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je 28. juna Dačiću mandat da sastavi novu vladu, nakon što ga je koalicija SPS-PUPS-JS uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti Srpska napredna stranka i URS.

 Mandatar je sa predstavnicma SNS-a razgovarao 29. juna, a posle sastanka saopšteno je da su SNS i stranke u koaliciji sa socijalistima usaglasile političke ciljeve i zadatke nove vlade, kao i da je početni dogovor da vlada ima oko 15 resora.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

24.07.

2012.

Robert [neregistrovani] u 15:11

PwdiCqsHmQfBCarrt

Kucam na google-u MOJA SRBIJA i trizam stranku pod tim imenom i nadjem ovaj tekst. Obzirom da se bavim pisanjem i citanjem, nisam mogao da ne procitam, a nakon toga i da ne prokomentarisem. ODLICAN TEKST!!!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage