Home  |  Vesti  |  Politika  |  Inicijativa odbornika Stankovića da se obezbede maske i dezinfekciona sredstva za socijalno ugrožene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

17. 11. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Inicijativa odbornika Stankovića da se obezbede maske i dezinfekciona sredstva za socijalno ugrožene

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je inicijativu da se socijalno ugroženim građanima obezbede maske i dezinfekciona sredstva. Kao razlog je naveo sve težu ekonomsku situaciju u kojoj se građani nalaze zbog pandemije koronavirusa.

Stanković je naveo da je u Nišu sve više socijalno ugroženih građana te da su zbog gašenja fabrika mnogi ostali bez posla, dok drugi strahuju od otkaza.

"Naši sugrađani su u svakodnevnom problemu kako da obezbede novac za osnovne životne potrebe, a sada i posebno zbog novonastale situacije", rekao je Stanković. "Epidemija koronavirusa traje već punih osam meseci. Neizvesno je kada će se ona završiti. S obzirom na to da mere zaštite predviđaju nošenje maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava, to je trošak koji najviše pogađa socijalno ugrožene građane."

Odbornik je objasnio da građani najčešće koriste hirurške maske, koje se mogu nabaviti po ceni od 13 do 50 dinara. Te maske je potrebno menjati na svaka dva sata. Ukoliko bude uvedeno nošenje maski na otvorenom, svako će morati da obezbedi barem tri maske dnevno, što je trošak od najmanje 60 dinara, rekao je Miodrag Stanković u svom obraćanju javnosti. On je dodao da poseban trošak predstavlja nabavka dezinfekcionih sredstava, koja kućni budžet mogu da opterete iznosom od 2.500 dinara mesečno.

On kaže i da je po evidenciji Centra za socijalni rad, trenutno zabeleženo 40.079 socijalno ugroženih lica. Neophodno je da Grad za njih obezbedi bar po 3 maske dnevno, odnosno 90 maski mesečno i oko 3 litra dezinfekcionog stredstva.

"Potrebno je da Grad rebalansom budžeta za 2020. godinu opredeli oko 100 miliona dinara za ove namene, a da budžetom za 2021. godinu predvidi određenu sumu novca, jer je neizvesno kada će se epidemija završiti i kada će vakcine početi da se primenjuju", zaključio je Stanković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije