Home  |  Vesti  |  Politika  |  Odbornik iz grupe Niš - moj grad podneo inicijativu za besplatne udžbenike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

01. 09. 2020. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Odbornik iz grupe Niš - moj grad podneo inicijativu za besplatne udžbenike

Miodrag Stanković, član odborničke grupe Niš - moj grad, podneo je inicijativu da se svim učenicima iz osnovnih i srednjih škola u Nišu obezbede besplatni udžbenici za školsku godinu koja upravo počinje. Pored toga, odbornik traži i da Grad Niš obezbedi higijenska sredstva za đake i zaposlene u školama.

Stanković je u Inicijativi naveo da nastava kreće u vreme dok pandemija virusa Covid 19 još traje te da je potrebno da "Grad posebnu pažnju posveti tome da uslovi za odvijanje nastave budu adekvatni epidemiološkoj situaciji u Nišu i da opredeli sredstva Budžeta grada za obezbeđenje tih uslova".

Pozvavši se na odredbe Statuta koji imaju sve gradske opštine a u kojima se navodi, kako kaže, propisana obaveza o staranju u vezi unapređenja, učešća u finansiranju i pomoći razvoju vrtića i osnovnih škola, odbornik Stanković predlaže da i opštine preuzmu deo troškova proizašlih iz ove  inicijative. 

Prema mišljenju Stankovića neophodno je da Grad obezbedi da: • Svim učenicima budu obezbeđeni besplatni udžbenici, a za one učenike koji nemaju računare niti mogućnost da ih kupe, obezbede računari na korišćenje, ukoliko se nastava odvija on line; • U svakoj školi budu pojačane mere higijene objekata (hodnici, učionice, školske klupe, stolice, stepenište, toaleti, sale za fizičko obrazovanje i dr.);• Da svaki učenik dobije dnevno bar po tri maske (čiji je zaštitni efekat, po mišljenju stručnjaka svega sat-dva) i po dva para rukavica; • Da na ulazu u školski objekat bude obezbeđeno merenje temperature,  dezinfekcija obuće i ruku; • Da u školskim hodnicima budu rapoređeni dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku ili suvu dezinfekciju.

„Novoizabrana gradonačelnica je u svom ekspozeu navela da će posebnu pažnju posvetiti socijalno ugroženom stanovništvu. Danas je sve manje ljudi koji imaju novac da kupe knjige i opremu deci za polazak u školu. Nastavni program se menja iz godine u godinu, pa se štampaju nove knjige koje koštaju i do 16000 dinara. Standard roditelja, koji je ionako nezavidan, posebno je opterećen u ovo doba godine zbog nabavka ogreva, pripreme zimnice, kupovine odeće i obuće za školarce, posebno kupovine maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju za celu porodicu, namirnica bogatih vitaminima,  sintetičkih vitamina i drugih preparata za podizanje imuniteta i dr." - naveo je u izjavi Miodrag Stanković i dodao da bi Niš trebalo da bude pozitivan uzor i drugim gradovima i opštinama.

Stanković je dodao i da je predložio da se roditeljima koji su već kupili knjige, refundira novac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije