Home  |  Vesti  |  Politika  |  Slobodna zona posvećena "nepotrebnoj i preskupoj" rekonstrukciji Trga i parka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

06. 07. 2019. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City Radio, Foto: City radio (I.Petrović)

Slobodna zona posvećena "nepotrebnoj i preskupoj" rekonstrukciji Trga i parka

U subotu uveče, na šetalištu tik uz Gradsku kuću, održana je još jedna "slobodna zona" u organizaciji opozicionih stranaka, potpisnica Sporazuma sa narodom a potom i simboličan protest kraj metalne ograde kojom je nedavno opasan gradski parkić kraj Nišave.

Ova, šesta po redu, slobodna zona održana je s razlogom na drugačijem mestu nego prethodnih pet. Dok su prethodnih nedelja sugrađani mogli da razgovaraju sa predstavnicima opozicije ispred "Kalče", ove subote uveče slobodna zona je postavljena na šetalištu blizu Gradske kuće i gradskog parka naspram nje. Kako kažu organizatori, razlog tome je što je imala protestni karakter jer su želeli da iskažu nezadovoljstvo započetom, kako ističu, nepotrebnom i preskupom rekonstrukcijom Trga Kralja Milana i gradskog parkića kraj Nišave. 

Nakon okupljanja kraj štandova opozicionih stranaka, građani i opozicioni predstavnici su se uputili u kratku protestnu šetnju do metalne ograde kojom je od nedavno opasan gradski parkić, od kog je i otpočela rekonstrukcija ove gradske lokacije.

Dragoslav Ćirković, nekadašnji predsednik opštine Medijana, a sada odbornik u Skupštini grada, kaže za City da se vlast dosetila da uredi nešto što nije najpotrebnije građanima Niša.

"Nisu se dosetili da urade pijacu Boško Buha, da je pokriju da na njoj ne budu oni šatori, ona čuda i ona sramota, niti da urade dečja obdaništa jer 2000 dece u ovom gradu čeka, niti da urade zamenu instalacija vodovodnih cevi, jer ljudi još uvek ovde piju vodu iz cementno azbestnih cevi - sve to njima nije važno." - kaže Ćirković uz konstataciju da to nisu one važne stvari koje dobijaju izbore - "Život onog običnog čoveka, tim ljudima i nije važan. Šta je važno? Važno je da napravite trg i da ostanete zapamćen po tome da ste vi uradili trg, a evo, imate u Nišu jedan lep trg koji može da sačeka neko drugo vreme. Trg koji je rađen 2012. godine pod istom ovom vlašću, ali se to zaboravilo. E, sad se neko dosetio da bude taj graditelj koga će generacije pamtiti i to je ono ludilo koje je obuzelo i Srbiju i ovaj nesrećni grad da bude ovakav kakav je."

Ćirković smatra da bi Niš morao da bude grad u kome se mladi rađaju, žive, školuju i ostaju da rađaju svoju decu a ne da odlaze put Nemačke.

"Sve dok ne budemo napravili merila vrednosti - ovo ludilo će trajati" - smatra niški odbornik.

Čini se da je rekonstrukcija trga u Nišu i parka deo šire akcije u zemlji jer je primetno da se slične rekonstrukcije dešavaju u mnogim gradovima. Postavljanje behatona i seča drveća je svakodnevica i u Beogradu ali i u mnogim manjim mestima.

Naš sagovornik kaže da je jednoumlje zahvatilo Srbiju i da je sve što se dešava posledica upravo toga.

"Gotovo u svakom gradu ova receptura koja je u Beogradu se prenosi duž čitave Srbije" - kaže Ćirković  i kao primer navodi Aleksinac u kome su nedavno posečeni čitavi drvoredi uprkos protesta i negodovanja građana. -"Jedno drvo bude dovoljno za jedan ljudski vek čoveka od 75 godina, da ga hrani kiseonikom. To njima nije važno. Oni su u Aleksincu posekli drvorede. Evo, sad se bojim da će i ovaj park preko puta Gradske kuće biti posečen jedne noći, kad ne bude ljudi. Jer, ova vlast ima saveznika u onome što se zove noć i mrak, tako da se bojim da ova receptura koja se događa Srbiji po pitanju uređenja ovih trgova je negde smišljena zarad verovatno nekih para koje će biti potrebne da bi se dobili neki novi izbori po svaku cenu."

Niški odbornik Branislav Jovanović kaže da će naredne "slobodne zone" biti tematski održavane na različitim lokacijama u gradu i najavljuje da će sledeća biti posvećena asfaltiranju ulica, koje se prema njegovom mišljenju rade na nestručan način i da je to "šminka i doterivanje pred nastupajuće izbore".

"Tu se ne radi o izgradnji nego o rehabilitaciji ulica. Znači, očekujte sledeću slobodnu zonu na nekoj od niških ulica, koje se trenutno rade. I bolje da zaćute sa tom pričom o izgradnji jer oni rade samo šminku i zamazivanje afaltom jer je to najslađi posao za beogradsku firmu koja trenutno radi na tim poslovima, jer je najveća zarada na asfaltu." - tvrdi Jovanović i dodaje da su promenili lokaciju zone jer nisu znali gde će početi realizacija projekta rekonstrukcije - "Smatrali smo da će početi sa vađenjem behaton ploča ali oni su krenuli iz parkića i zato smo centar naših aktivnosti preselil na ovu lokaciju."

Odbornik Jovanović smatra da je "vrhunac ludosti" to što je urađeno sa parkićem preko puta Gradske kuće.

"Muka ih je naterala da ga ograde kao da je o zatvoru reč. Rekonstrukcija ovog parka koji može da se našminka za par miliona dinara, i uredi i učini lepšim - to će koštati blizu 90 miliona dinara građane Niša ili dva obdaništa" - rekao je Branislav Jovanović i upitao šta sadašnjem parkiću fali osim malo više svetla i popločanih staza. -"Oni će sad raditi sve ispočetka po ugledu na Beograd, na Kalemegdan, na Aleksinac, Leskovac. Mislim da je i tu "nabacivanje" posla u pitanju jer je drugoplasirana firma iz Niša na tenderu bila čak i jeftinija."

Jovanović misli da je cilj bio da se po svaku cenu posao rekonstrukcije dodeli firmi iz Beograda. On takođe smatra da je sve to veoma netransparentno i to u čitavoj Srbiji.

"Pa, ko je znao u Beogradu za gondolu? Ko je znao da će u srcu Kalemegdana raditi sportsku dvoranu? Videli smo posečeno drveće. Ono u Aleksincu su preko noći isekli ona stabla u centru grada. To govori o potpuno netransparentnoj vlasti, bahatoj koja jednostavno stranačke interese stavlja iznad opštih." - kaže odbornik i dodaje da ni on kao odbornik nema više saznanja od običnih građana - "Ko je znao? Glasali bi protiv, a oni bi nas nadglasali."

Branislav Jovanović kaže da je glavni razlog njihovog protesta u "papirologiji". Pokazuje nam papire koji ukazuju da je prethodno popločavanje Trga Kralja Milana jula meseca 2012. naložio Zoran Perišić. Odbornik kaže da je već avgusta Direkcija za izgradnju grada dobila dozvolu za te radove, da je urađen i odobren glavni projekat i da je Trg prekriven domaćim pločama.

"Umesto da se nastavi popločavanje domaćim pločama, što bi koštalo par miliona dinara, oni će sada dati 220 miliona dinara za ove gluposti. Ovo je direktna šteta a to je krivično delo, dakle direktna će se šteta napraviti gradu kada počne demontiranje postojećih ploča. Takođe će se napraviti direktna šteta sečom ovog drveća." - tvrdi bvši direktor Direkcije za izgradnju grada.

On dodaje da su već spremni dobrovoljci koji će se vezati za stabla i koji neće dozvoliti njihovu seču.

Miodrag Stanković iz Demokratske stranke takođe smatra da je "epidemija rekonstrukcije gradova i trgova" zahvatila i Niš. 

"Naš grad jeste danas prćija beogradskog centra moći. Ovi ovde koji su na vlasti, bukvalno se ne pitaju ništa, ponašaju se kao da su predsednici mesnih zajednica a ne čelnici grada. Mi smatramo da sa tim mora da se prekine i da to mora da se pothitno zaustavi" - kaže Stanković.

Da li se građani u Nišu išta pitaju za stvari koje se rade u njihovo ime? Da li je postojala ikakva javna rasprava?

Stanković koji je takođe i odbornik u Skupštini grada kaže da je sa te pozicije predlagao brojne amandmane kada je usvajan budžet Grada za 2019, i da je jedan dobar deo njih upravo bio vezan za rekonstrukciju Trga Kralja Milana, uređenja parka i kupovinu zgrade u ulici Generala Milojka Lešjanina.

"Nažalost, ova vlast nije želela to da čuje. Njima se servira iz Beograda šta su prioriteti" - tvrdi Stanković i dodaje da se zalagao da mora da se čuje glas građana - "Problem građana je 2200 dece na čekanju u vrtićima. Za sedam godina ova vlast nije uradila nijedan. Za vreme vlasti Demokratske stranke urađeno je 8 novih vrtića, 5 novih škola smo izgradili a oni nisu ni jednu. Amandmanima sam predložio izgradnju škole i vrtića na Panteleju. To takođe nisu prihvatili."

On dodaje da nije jasno kako će gradske vlasti objasniti roditeljima 2200 dece da će oni i dalje biti na čekanju ili roditeljima i deci u Panteleju da neće dobiti školu.  Odbornik kaže da tek 33% domaćinstava ima rešen problem kanalizacije. Iz svega toga, navodi, grad Niš nije u poziciji da može da rekonstruiše trgove, parkove.

"Zahtevamo da se pothitno zaustave radovi na Trgu Kralja Milana, da se otvori jedna javna rasprava i da nakon nje, zajedno sa građanima odlučujemo gde će otići te pare" - kaže odbornik Stanković.

On navodi da se 220 miliona dinara planira za rekonstrukciju Trga i parka, a preko toga još 30 miliona osvetljenje i još neki dodatni novac. Prema njegovim rečima cifra ukupna bi mogla da pređe i 270 miliona dinara.

"To su ogromne pare za budžet grada. Mi te pare nemamo. I mnogo je lepo pričati o nekakvoj rekonstrukciji ali smo mi dalko od mogućnosti da nam to budu prioriteti građana. Naš gradski budžet je siromašan budžet i mi nemamo od čega sve to radimo." - za kraj poručuje Stanković ustvrdivši da gradska vlast nema snage da kaže centralnoj vlasti da su ovakve stvari mimo niških prioriteta.

Bojan Stojanović iz niškog ogranka Pokreta slobodnih građana kaže da je današnjom akcijom zadovoljan.

"Uvek sam zadovoljan akcijama ali bih ja to sve malo radikalnije" - kaže uz osmeh i dodaje da su pored toga što su sa svim ostalim kolegama želeli da poruče da su protiv ovakve rekonstrukcije Trga i parka želeli da ukažu i na "pranje para kroz beton, uništavanje parka, ostavljanje građana Niša bez zelenih površina".

Stojanović je saglasan da građane Niša niko ništa nije pitao u vezi rekonstrukcije.

"Vreme je da se građani pitaju i da smene nesposobno rukovodstvo ovog grada" - rekao je Stojanović na kraju i najavio nove akcije koje će kako je ustvrdio biti u duhu Pokreta slobodnih građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije