Home  |  Vesti  |  Politika  |  Protesti, štrajk glađu, upadi vladajuće stranke u Skupštine gradova i opština
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

13. 04. 2019. Srbija

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Južne vesti

Protesti, štrajk glađu, upadi vladajuće stranke u Skupštine gradova i opština

U iščekivanju najavljivanog velikog protesta opozicije i građana koji će se desiti u Beogradu, u subotu, 13.aprila, čini se da su se pravila političkih nimalo nežnih igara prilično izmenila. Pogotovo kada je reč o vladajućoj većini. Što u šali mnogi ovih dana kažu "obrnula se igrica".

U poslednjih nekoliko dana ni solidni poznavaoci političkih neprilika u zemlji ne mogu sa sigurnošću da predvide šta će se sledeće dogoditi, a još manje, zašto će se dogoditi.

Već poznatoj matrici optužbi na račun opozicionih lidera u kojoj preovlađuju izrazi "fašisti", "tajkuni","lopovi" u javnom prostoru, te tvrdnje da demonstranti žele nasilje, ovih dana pridodati su i novi elementi. Žene koje sprečavaju odbornike grada Beograda da predaju zahteve gradonačelniku, od kojih su neke pale u nesvest. Prema tvrdnji vlasti jer je nad njima primenjeno nasilje, a prema tvrdnji opozicije jer su onesvešćivanje nevešto simulirale.

Nakon toga desio se neuspešni performans u režiji Željka Mitrovića prošle subote, koga su, prema svemu što je viđeno,organizatori protesta nadigrali jer se demonstranti jednostavno nisu pojavili ispred zgrade Pink-a, iako je to najavljivano, već su samo lideri opozicije položili venac i fotografiju ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića ispred ograde ove medijske kuće.

Dogodio se i najavljivani kontramiting vlasti u Novom Sadu a najavljen je za 19. april i u Beogradu. Stotine autobusa iz čitave Srbije dovezle su pristalice Vučića u Novi Sad, a pojedini tabloidi objavili su da je bilo oko 38000 ljudi. U isto vreme, na društvenim mrežama se pronela vest da za 13.april veliki broj prevoznika odbija da prevozi građane jer se navodno plaše da će doći pod udar režima i da im je zaprećeno inspekcijama ukoliko prihvate posao i prevezu demonstrante do Beograda.

Posebni skandal izazvala je informacija da Železnica Srbije policiji dostavlja podatke o grupno prodatim kartama sa imenima vođe puta. Ministar policije u tome nije video ništa čudno i ustvrdio je da je sve to iz preventivnih razloga a opozicija je videla još jedan vid zastrašivanja građana kako bi odustali od dolaska u Beograd. 

Takva atmosfera, besomučno podgrevana od strane prorežimskih medija, traje već danima da bi u četvrtak i petak doživela još jedan dramski zaplet.

 ŠTRAJK GLAĐU

Naime, aktuelni ministar vojni Aleksandar Vulin i zamenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić, najavili su štrajk glađu protiv opozicije. Ovim više nego zanimljivim i raritetnim štrajkom vlasti protiv opozicije, bez razmišljanja su počeli da se priključuju jedan po jedan gradski odbor naprednjaka. Nije ostao imun ni niški, pa su saopštenja pljuštala jedna za drugim.

Posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, javnosti je saopšteno da se od štrajka glađu odustaje za sada, jer je tako odlučio Vučić a da će se u njega stupiti ako ga otpočnu Obradović, Đilas  i drugi lideri Saveza za Srbiju, te da će naprednjaci štrajkovati duže od njih u tom slučaju.  Tu međutim nije bio kraj tenzija. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je obavestio javnost da poslanici ove grupe neće napuštati zgradu Parlamenta da bi je  - branili.

Munjevito su reagovali i drugi nivoi vlasti u zemlji, te su i oni krenuli da okupiraju skupštinske sale da se zaključavaju u njima i da javnost obaveštavaju da ostaju tu dan i noć da ih brane od navodnog nasilnog preuzimanja od strane opozicije. Ostaje nejasno zašto su onda po istom sistemu upali i u skupštinske sale u gradovima i opštinama gde je opozicija na vlasti. U Šapcu, Paraćinu i Loznici, u opštini Stari Grad. Kada je već reč o Starom Gradu, Marko Bastać predsednik opštine je pustio SNS pristalicama govore sa protesta 1 od 5 miliona a za sam kraj i jednu epizodu Večeri sa Ivanom Ivanovićem, dok su im u Paraćinu poslužili kafu i sok. Poseban smeh je međutim izazvalo to što im je sendviče doneo sanitet Hitne pomoći.

NIŠKI ODBORNICI 

U Nišu su se odbornici iz redova vlasti odlučili da sede u Skupštini grada jer je u petak na protestu govornik bio Boško Obradović. U saopštenju koje su dostavili medijima navode da će sedeti u Skupštini grada, kako kažu "sve dok pristalice Boška Obradovića, Jeremića i Đilasa zagovaraju nasilje nad institucijama i pojedincima". Takođe su naveli da svrha njihovog boravka u Skupštini grada je da spreče da se nasilje prenese na niške ulice.

„S obzirom na to da će u 18 sati na protestu „Saveza za Srbiju“ u centru Niša jedan od govornika biti Boško Obradović, a znajući šta se u Beogradu dešavalo pod njegovom palicom, do daljeg ćemo biti u Skupštini Grada, kako bismo sprečili eventualni pokušaj upada“, izjavio je zamenik šefa odborničke grupe naprednjaka Ivan Jovanović. 

PROVOKACIJE NA PROTESTU

Da se nešto neuobičajeno događa uverili su se i građani na Trgu Kralja Milana, učesnici protesta "1 od 5 miliona". Naime, organizovane grupe provokatora su ometale skup u centru grada uzvicima "fašisti, fašisti" ali su ih redari i policija uklonili sa mesta održavanja protesta. 

Na skupu su se obratili Veljko Mijajilović, predsednik Policijskog sindikata Srbije i lider Dveri Boško Obradović. I jedan i drugi su apelovali na okupljene da na provokacije ne uzvraćaju što je i ispoštovano.

Mijailović je pozvao građane da omoguće policiji da radi svoj posao i da ne krive policajce jer posao im je takav kakav jeste a druga je stvar šta policajci zapravo misle.

Obradović je istakao da fašizam treba tražiti u Srpskoj naprednoj stranci u kojoj kako je naglasio stanuje, jer prema njegovim rečima, njihova vladavina ima sva obeležja fašizma. 

"Kult nedodirljivog vođe, falange batinaša na lokalnim izborima" - objasnio je Obradović i dodao da Srbijom ne vlada partija nego mafija.

Skup je završen šetnjom do Tvrđave gde se obratila profesorka Tamara Milenković Kerković i gde su upaljene baklje.

Povodom provokacija na niškom protestu u petak, oglasio se Savez za Srbiju. Oni su u saopštenju naglasili da je neprimereno što su batinaši poslati da zastrašuju građane u protestu.

"Naprednjački režim u Nišu pokazao je svoju pravu prirodu. Dok je druge optuživao za fašizam, organizovao je incident na mirnom protestu “1 od 5 miliona”. Tokom svoje istorije Niš je imao više loših vlasti, ali do sada ni jedna od njih nije dovodila batinaše sa strane da prebijaju Nišlije samo zato što imaju drugačije političko mišljenje" - saopštili su iz ovog pokreta.

SKUP U BEOGRADU GOTOV, NIŠKI ODBORNICI I DALJE BRANILI SKUPŠTINU GRADA

Iako je  Boško Obradović bio i otišao, a zakazani veliki skup opozicije u Beogradu završen u subotu, neverovatna akcija "odbrane institucija sistema od nasilja" se bar, kada je o Nišu reč nastavila do nedelje. Kako javljaju Južne vesti, odbornici i su sve do danas sedeli zaključani u Skupštini grada, "braneći je" iako demonstranti u petak nisu ni prošli pored zgrade u Nikole Pašića. Kako danas javlja ovaj niški portal, niški odbornici okupljeni oko vladajuće stranke su rešili da prekinu sa "odbranom" gradskog parlamenta jer su kako se navodi u tekstu Južnih vesti "osujetili plan opozicije".

Sve što se događa na političkoj sceni Srbije obećava burno proleće i još snažnije razmirice na liniji vlast - opozicija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije