Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

01. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Na Filozofskom fakultetu još 2 slobodna mesta, na Ekonomskom 275

U drugom upisnom roku, na niškim fakultetima ostalo je 620 slobodnih mesta na budžetu, oko 1200 samofinansirajućih i 66 mesta za one studente koji se upisuju po afirmativnim merama. Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita u drugom upisnom roku, počinje u sredu 2. septembra i trajaće tri dana. Prijemni ispit će biti organizovan 8. 9. i 10, a budući brucoši će već 16. septembra držati indekse u rukama.

Prof. dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu, kaže da su natraženija zanimanja u junskom upisnom roku bila  iz oblasti medicine, umetnosti, jezika i društvenih nauka, pa su gotova sva mesta na Medicinskom, Filozofskom i Fakultetu umetnosti popunjena. Budući brucoši se mogu opredeliti za neki od drugih fakulteta na kojima je ostalo mesta.

Za studente vične novim tehnoligijama Elektronski fakultet nudi 75 budžetskih, 51 samofinansirajuće  kao i 12 mesta po afirmativnim merama, na studijskom programu Elektotehnika i računarstvo. Na Mašinskom fakultetu ostalo je 63 upražnjena mesta na budžetu, 39 samofinanirajućih i 5 mesta po afirmativnim merama na smeru Mašinsko inženjerstvo, dok je na programu Inženjerski menadžment upražnjeno 18 mesta za samofinanirajuće i 3 za studente koji se upisuju po afirmativnim merama.

Na Građevinsko - arhitektonskom fakultetu upražnjeno je 20 budžetskih i 60 samofinansirajućih mesta na Građevinarstvu kao i 8 samofinanirajućih i 3 prema afirmativnim merama na Arhitekturi.

Nije ostalo budžetskih mesta na Fakulteut sporta i fizičkog vaspitanja u drugom upisnom roku. Oni studenti koji žele da upišu neki od smerova na ovom fakultetu mogu konkurisati na nekom od sledećih modula Fizičko vaspitanje i sport 44, Sport, klasično studiranje 29 i Sport studiranje na daljinu 21. Sva mesta su za samofinansirajuće studente.

Fakultet zaštite na radu brušoćima nudi  36 budžetski mesta na smetu Zaštita na Radu i 77 na smeru Zaštita životne sredine, odnosno 2 i 3 mesta po afirmativnim i 75 i 80 za one koji se ne finaniraju iz budžeta.

Ljubitelji prirodnih nauka se mogu opredeliti na neki od pet smerova  na Prirodno - matematičkom fakultetu i to za Matematiku 60 mesta, Fiziku  35, Hemiju  24, Biologiju 20, ili Geografiju 27. Sva slobodna mesta se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Na smeru računarstvo i informatika sva mesta su popunjena u prvom upisnom roku.

Pravo i Ekonomija raspolažu sa preko 200 slobodnih mesta za studente koji sami plaćaju školarinu. Ekonomski fakultet nudi slobodna mesta na više smerova i to: Opšta ekonomija 41, Računovodstvo, revizija i finansijko upravljanje 60, Finansije bankarstvo i osiguranje 174 Marketing 1, Međunarodni menadžment 4 i Menadžment u turizmu 2 mesta. Pravni fakutet ima još 97 samofinasirajućih i 4  mesta po afirmativnim merama na Osnovnim studijama Prava i 150 Na osnovnim strukovnim studijama Prava.

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu u trajanju od dve godine nudi 3 smera i to: Ratarstvo i povrtarstvo 16, 10, 1, Stočarstvo sa 19, 10, 1 i Voćarstvo i vinogradarstvo sa po 6, 10, 1 mesta na budžetu, samofinansiranju i prema afirmativnim merama.

Tehhnološki fakultet u Leskovcu upisuje samo budžetske studente na tri smera: Hemijske tehnologije 27, Prehrambena tehnologija i biotehnologija 33 i Tekstilne tehnologije 9. Pedagoški Fakultet u Vranju ima 27 budžetskih i 97 samofinansirajućih mesta na smeru učitelj kao i 9 na budžetu i 30 samofinanirajučih na smeru vaspitač. Na Integrisanim sudijama za brazovanje master profesora tehnike i informatike ima 15 budžetskih i 30 samofinansirajućih mesta. Dok je u odeljenju u Negotinu ostalo 11 mesta za budžetske i 20 za samofinanirajuće studente.

Medicinski fakultet je bio među najtraženiima ove godine. Mesta je ostalo na Medicini i to po jedno mesto na samofinairanju i afirmativnim merama, Stomatologiji 7 budžetskih, 10 samofinaisrajućih i 3 afirmativna, Farmaciji 4 budžetska, 2 afirmativna i 11 samofinanirajućih, dok su na ostalim smerovima otala samo mesta za studente koji sami plaćaju školovanje i to na modulima Strukovna medicinska sestra tehničar 3 i Strukovni sanitarno -ekološki inženjer 16 mesta.

Na Filozofskom fakultetu ostalo je još samo 2 mesta na departmanu Nemačkog jezika i književnosti, dok su mesta na ostalih 12 departmana ppunjena u prvom upisnom roku. Slična je situacija i na Fakultetu umetnosti koji raspolaže sa još 3 mesta na smeru Izvođačkih umetnosti.

Nastava će za brucoše otpočeti u redovnom terminu, za ostale studente kasnije,oko 10.okrobra, a za studente master i doktorskih studija bi mogla otpočeti kasnije, u zavisnosti od epidemiološke situacije, kaže Nikolić. 

Postoje tri moguća modula prema kojima bi se nastava od jeseni mogla odvijati. Prvi tradcionalni model, prilagođen novim uslovima uz poštovanje svih mera zaštite i socijalne distance. Kombinovani prema kome bi se nastava odvijala delom onlajn, a vežbe, posebno na fakultetima na kojima je to neophodno, poput Mediciskog, odvijale kao i ranije i onlajn model nastave kakav je primenjivan ovog proleća.

Na pitanje da li je upoznat sa peticijom studenata i zahtevom za umanjenje školarine,  prorektor je odgovorio da školarine nisu menjane poslednjih godina jer Univerzitet vodi računa o materijalnim situaciji svojih studenata, ali i da će studentski zahtevi biti razmotreni. Nikolić je dalje objasnio da ta odluka zavisi od Ministartva prosvete, Saveta fakulteta i Univrziteta.

Moramo da mislimo na studente, ali isto tako i na fakultete, jer oni od nečega moraju da žive. Potrudićemo se da nađemo kompromisno rešenje i zadovoljimo obe strane, kaže on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage