Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

10. 07. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Posle dve godine provedene u Nišu – Niš ostaje u srcu

Katarina Nigemajer, koja je kao lektor za nemački jezik provela dve godine u radu sa učenicima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”, vraća se u rodnu zemlju. Uživala je u radu sa bilingvalcima iz „Sremca”, dobro sarađivala sa kolegama, savladala srpski jezik i sa predivnim uspomenama napustila grad na Nišavi.

Katarina Nigemajer je studirala germanistiku i francuski jezik, a fakultet je završila u Nemačkoj. Govori nemački, francuski, španski I engleski jezik, sada I srpski. Kada su joj pre dve godine ponudili da dođe u Srbiju i grad Niš, nije se mnogo dvoumila. Poslednje dve školske godine provela je  radeći sa srpskom decom, što je za nju bio veliki izazov.Kada je stigla u nišku gimnaziju 2015. godine,  učenicima je obećala da će dati sve od sebe da im prenese što više znanja o nemačkoj kulturi i običajima, a pre svega joj je bio cilj da đaci što više govore na nemačkom. Uspela je u tome.

„Moja očekivanja nisu bila velika. Sad sam srećna jer sam imala mogućnost da radim u Prvoj niškoj gimnaziji. Upoznala sam Srbiju o kojoj gotovo ništa nisam znala. Sa kolegama sam divno sarađivala. Svi su prema meni bili veoma ljubazni i spremni da pomognu. Nisam znala srpski jezik i sve moje kolege su mi pomogle da ga naučim. Imala sam osećaj pripadnosti školi zahvaljujući njima”, kaže Katarina.

Učenicima i njihovim odnosom prema nastavi Katarina je takođe oduševljena.

„Mišljenja sam da su mnogo napredovali. Kada sam došla, sećam se da su imali izvesnih problema sa izgovorom, pojedinim rečima, rečenicom. Brzo su se oslobodili i toliko napredovali da učenici sadašnjeg trećeg razreda bilingvalno-nemačkog odeljenja sada nemački govore gotovo kao da im je maternji. Motivisani su i imaju veliku želju da nauče nemački. Uspeli su u tome i veoma sam ponosna na njih”, rekla nam je Katarina. 

Osim što je predavala nemački kao strain jezik đacima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”, Katarina je mnogo radila i sa učenicima osnovnih škola, organizovala je seminare za nastavnike i profesore nemačkog, pomagala đacima u organizaciji raznih programa na nemačkom u sklopu vannastavnih aktivnosti, pripremala ih za veoma važan DSD ispit, koji je takođe organizovala. Posao je bio raznovrstan i zanimljiv, sa jednim od glavnih ciljeva ‒promocija nemačkog jezika. 

I učenicima i profesorima niške gimnazije Katarina će ostati u lepom sećanju i kao osoba i kao posvećeni predavač.  

Niš ostaje u lepom sećanju

Kada je dobila ponudu da dođe u Niši radi, Katarina je najpre obavestila svoju porodicu, koja je podržala i sa oduševljenjem pozdravila njenu odluku da dođe i radi u Srbiji.  Tokom svog boravka u našoj zemlji upoznala je i Beograd, a kada su je jednom prilikom posetili roditelji, obišli su i deo Vojvodine, bili na Đerdapu. Koliko je odušeljena ljudima koji su spontani, otvoreni i komunikativni, toliko je zadivljena i prirodom naše zemlje i bogatom kulturom i istorijom, koju je takođe solidno uspela da upozna. Ipak, Niš ima posebno mesto.

Od bake i deke, koji su pre više od trideset godina dolazili kao turisti u naš grad, Katarina je već slušala o niškoj Tvrđavi, našoj nacionalnoj kuhinji, o kajmaku, ajvaru, a otkrila je i kiseo kupus koji do sada nikada nije probala kao salatu. Naučila je i srpsko kolo da igra.Uživala je u šetnjama gradom i Tvrđavom, obišla sve znamenitosti Niša, a tokom slobodnih dana uživala na niškom bazenu. Grad  je ponudio sve ono što je Katarini bilo značajno kako za rad, tako i za predah.

Zavolela je Niš – odmah su joj se dopali trgovi, pijace, a naročito rad u školi kolege koje su izuzetno otvorene. Ljudi su ovde manje komplikovani, rekla nam je tada. I taj osećaj se do kraja nije izmenio. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije