Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

03. 07. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio, RTS, Danas, Mondo, Tanjug

Upis u srednje škole i gimnazije 4. i 5. jula

Ponovo afera "mala matura"?

Počeo je upis u srednje škole i gimnazije. Analize su pokazale da su osmaci Nišavskog okruga po uspehu i rezultatima testova sa završnog ispita, na trećem mestu u Srbiji, a ispred njih su đaci iz Pčinjskog i Raškog okruga. U međuvremenu, dok upis u srednje škole i gimnazije uveliko traje, velika prašina se digla zbog prijave o neregularnosti na završnim ispitima upravo u ova tri okruga. Ministar prosvete najavio je smenu rukovodilaca školskih uprava i utvrđivanje odgovornosti direktora škola i inspektora na lokalu, gde se budu potvrdile sumnje u zloupotrebe.

Upis će se obavljati danas i sutra. Pošto je i u osnovnim školama, ali i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs prethodno objavljen raspored učenika nakon završnog ispita, budući srednjoškolci dan pred upis su saznali ko će u željenu školu, a ko će morati da se zadovolji nekom koja nije na vrhu njegove liste želja.

Oni učenici koji su ostali neraspoređeni jer nisu imali dovoljan broj bodova za škole koje su naveli mogu predati listu želja za drugi upisni krug već danas. Inače, iz Nišavskog okruga ostalo je neraspoređeno oko 30 učenika.

Dragan Ilić, koordinator Okružne komisije za upis kaže da je u Nišavskom okrugu  završni ispit polagalo 3. 420 osmaka od kojih je njih 672 sa diplomom „Vuk Karadžić“.  Nešto više od 820 osmaka je školu završilo odličnim uspehom i prosekom 5.00.

Podaci pokazuju da su osmaci na ovogodišnjem završnom ispitu u proseku osvojili najviše poena na testu iz srpskog jezika, 14,5, dok su na kombinovanom testu osvojili u proseku 12,5 poena a na testu iz matematike 11,6 poena. 

Analiza podataka je takođe pokazala da je oko 220 osmaka osvojilo maksimalnih 20 poena na ispitu iz maternjeg jezika. Iz matematike maksimalni broj poena osvojilo je oko 70 učenika, dok je najmanje osmaka, njih oko 65, rešilo sve zadatke sa  kombinovanog testa. 

Ono što je obeležilo ovogodišnji završni ispit je i podatak da nema učenika sa maksimalnih 100 poena na završnom ispitu bez bodova koji im se dodaju za osvojeno jedno od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima koja se nalaze u katalogu takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Za one učenike koji u junu nisu polagali malu maturu iz opravdanih razloga, zdravstvenih ili nekih drugih, zavšni ispit će biti organizovan i u avgustu.

Za upis u željenu školu presudni  su bili uspeh iz osnovne škole, ali i više od 50 poena na završnom ispitu, a osnovci iz Nišavskog okruga su prema tim rezultatima na trećem mestu. Ispred njih su  učenici iz škola u Pčinjskom i Raškom okrugu.

Mala matura pod lupom Ministarstva zbog prijava o zloupotrebama

I dok upis uveliko traje, upravo u ova tri okruga: Raškom, u zoni Novog Pazara, u delu Nišavskog okruga, bez Niša, kao i  Pčinjskom, počinje detaljna analiza završnog ispita.  Naime, u pojedinim školama tokom sva tri dana testiranja učenici su imali začuđujuće slične odgovore koji su doneli bolje rezultate.

Ministarstvo je dobilo prijave kako su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, kao i da su nastavnici pomagali na samom ispitu. 

Kako je za pojedine medije izjavio ministar Šarčević, iz Ministarstva su već poslali ekipe na terene i radiće se detaljna analiza rezultata, a ukoliko se potvrde neregularnosti odgovorni će snositi posledice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije