Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

05. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Moguće ukidanje produženog boravka?

Prosvetni savetnici u svim školskim upravama u Srbiji preispituju potrebe škola u vezi sa produženim boravkom, celodnevnom nastavom i kombinovanim odeljenjima, saznajemo u Ministarstvu prosvete. Zbog vesti o mogućem ukidanju produženog boravka zabrinuti su pre svega roditelji.

Ministarstvo je ovu aktivnost sprovelo u okviru svih mera racionalizacije u sistemu obrazovanja i vaspitanja, kako kažu, budući da se dešava da odobrena grupa u školi ne postoji, da je u produženi boravak uključen znatno manji broj učenika od broja koji je prijavljen ili da su grupe produženog boravka toliko male da se bitno odstupa od Stručnog upustva.

„Ispitivanje postojećeg stanja sprovedeno je i sa ciljem prevencije loše prakse, da bi se direktorima škola ukazalo na probleme koje sami stvaraju kada roditeljima učenika obećaju produženi boravak, a da za to nemaju potrebne uslove ili nisu dobili saglasnost Ministarstva“, objašnjava za City radio načelnica odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava, Jasmine Đelić.

Zbog ove vesti zabrinuti su zaposleni roditelji, koji svoju decu i nakon završene nastave jednostavno moraju da ostavljaju u produženom boravku, jer nemaju drugog izbora.

„Ja nisam jedini roditelj čiju decu nema ko da pazi kada se završe časovi. Suprug stalno menja smene na poslu, ja radim u bolnici, bake i deke nam nisu opcija, i produženi boravak nam je jedino rešenje. Ako bi se desilo da se boravak ukine, sa našim malim platama nemoguće da bismo mogli da platimo nekoga ko bi nam čuvao decu posle škole“, tvrdi majka dveju bliznakinja koje završavaju 2. razred.

Kada su u pitanju kombinovana odeljenja, u posetama školama prosvetni savetnici ukazuju na mogućnosti drugačije organizacije rada i formiranja kombinovanih odeljenja.

„Nema pedagoškog opravdanja da se izbegava spajanje malih uzrasnih grupa kada je njihov ukupan broj u okvirima normativa“, dodaje Jasmina Đelić

U Ministarstvu dodaju da će svi rezultati kontrole škola u vezi sa racionalizacijom produženih boravaka i kombinovanih odeljenja biti predmet analize, a odluke će se donositi u najboljem interesu učenika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije