Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Odlazak na Balkansko takmičenje u geografiji niškom gimnazijalcu Igoru Eskiću zavisi od finansija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

02. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Odlazak na Balkansko takmičenje u geografiji niškom gimnazijalcu Igoru Eskiću zavisi od finansija

Niški gimnazijalac Igor Eskić jedan je od dvanaestoro najboljih u Srbiji, na republičkom takmičenju iz geografije. Pred ovim poznavaocima geografije je Balkanijada u Sloveniji, krajem juna. Ipak, Igorov odlazak u Sloveniju još uvek je neizvestan, budući da i škola i Grad tvrde da ne mogu da finansiraju njegov put i učešće na takmičenju.

Na republičkom takmičenju iz geografije, gde se rešavajući isti test nadmeću đaci svih razreda srednje škole, dalje je prošlo dvanaestoro učenika iz Srbije, a među njima su čak četvorica Nišlija. To su iz Gimnazije “Bora Stanković“ Veljko Jelenković, Aleksandar Karadžov i Mihajlo Mitić, a iz Gimnazije “Svetozar Marković“ učenik drugog razreda Igor Eskić.

Dok se svi, srećni zbog postignutih uspeha na takmičenju na nivou zemlje, pripremaju za Balkansku geografsku olimpijadu u Sloveniji, Igor je pomalo zabrinut da li će do 9. juna uspeti da plati učešće od 200 evra i put od 7000 dinara.

„Ja se nadam da će neka opština finansirati to, očekujemo odgovor od opštine Palilula. Možda će i neka firma dati sponzorstvo. Trenutno, škola i Grad su rekli da nemaju sredstva da finansiraju odlazak za mene i moju profesorku, koja i nije obavezna da ide“, kazao nam je Igor Eskić.

Uprkos ovoj neizvesnosti, Igor je prezadovoljan zbog rezultata koje je ostvario u konkurenciji sa starijim učenicima, jer nije bilo lako da pokaže bolje znanje u oblastima koje se uče u višim razredima.

„Veliki deo testa čine pitanja vezana za geografiju Srbije, a to se uči u 3. razredu gimnazije, pa sam morao da naučim i to. Mi u 2. godini najviše radimo odlike Evrope, Azije i ostalih kontinenata. Sada će na Balkanijadi biti samo geografija sveta, pa sam optimističan, i nadam se da ću uspeti da osvojim neko mesto“, rekao je Eskić za City radio.

Odlazak na Balkanijadu u Sloveniji ovom mladiću značilo bi i zbog toga što bi kao ljubitelj geografije imao prilike da vidi krajeve koje nije nikada do sada, a prvi put bi i putovao vozom.

„To bi bilo jedno divno iskustvo. Plan je da se vozom stigne 25. juna u Maribor, a da se obiđu i Ljubljana, Bled, kao i mesto Ruše gde se održava Olimpijada, ići ćemo čak i na more“, iskren je mladi geografičar.

Iako geografija nije Igorova jedina ljubav, budući da učestvuje na takmičenjima i iz ruskog jezika, a voli i istoriju, matematiku i informatiku, kaže da nema preteranu želju da postane profesor. Svakako, trenutne preokupacije su mu uspešan završetak školske godine i odlazak na Balkansku geografsku olimpijadu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije