Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

01. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Niš ima zlatnog olimpijskog filozofa – Milana Milenovića

Na grudima maturanta gimnazije iz Niša, kome je uzor u filozofiji Buda, zasijala je zlatna medalja sa Svetske olimpijade iz filozofije u Roterdamu. Ovu prestižnu nagradu doneo mu je esej o profesionalnoj neutralnosti i toleranciji kao ljudskoj vrlini, kojim je pobedio 96 ostalih mladih filozofa iz celog sveta. Kaže, filozofija iziskuje “nemanje predrasuda, a zahteva otvoreni um“.

Svestrani Nišlija Milan Milenović, maturant gimnazije “Svetozar Marković“ osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz filozofije u Roterdamu. Iako je zbog ovog takmičenja propustio proslavu mature, kaže da su drugari iz razreda slavili i u njegovo ime, a on je svoj izostanak opravdao na najbolji mogući način.

„Zlato je veliki uspeh, i ne može se očekivati, ali sam se ja nadao nekom pozitivnom plasmanu, mada sam zaista bio uzbuđen kada sam dobio medalju. Inače, za filozofiju je potrebno nemati predrasude, a imati otvoreni um, jer se mnogo toga redefiniše i javljaju se novi pojmovi i razmišlja se o takvim različitim pravcima misli, smera, ljudskog duha, da je jednostavno nemoguće imati pretpostavku ili imati neki stereotip, a zapravo biti uspešan u filozofiji. Nemoguće je“, rekao je Milan Milenović za City radio.

Na olimpijadi je 97 učesnika iz 45 zemalja pisalo eseje na nekom od 4 strana jezika, o temi koja se sastoji u zadatim filozofskim citatima. Milan je za pobednički esej odabrao citat japanskog filozofa Tomonobua Imamičija, o profesionalnoj neutralnosti i toleranciji kao ljudskoj vrlini.

„Ono o čemu sam ja pisao je da tolerancija i neutralnost nisu isto. U redu je biti neutralan, čak je i nužno biti neutralan da bi bio tolerantan, ali tolerancija je mnogo više od neutralnosti, jer tolerancija zahteva prevazilaženje predrasuda dok je neutralnost samo neakcija na te negativne reakcije koje imamo na različitost u drugim ljudima“, objašnjava Milenović.

Milan zbog ove medalje može da upiše filozofiju u Nišu bez polaganja prijemnog ispita, ali je on još uvek neodlučan. Već pri pomisli o odlasku na studije u inostranstvo nedostaju mu sarma i pečenje, a čak razmišlja da upiše Medicinski fakultet i paralelno studira dva.

„Medicina mi prija iskreno kao nauka i sa te tehničke strane i sa te biološke, ljudske strane, a i sa strane da mogu da pomognem nekome zato što se osećam kao da imam mogućnost da učinim nešto svetu, a što ide dalje od mene samog“, kaže Milan.

Milan Milenović za kraj otkriva da bi za desetak godina voleo da kao filozof bude prepoznat ne po citatu već po filozofskom pitanju koje mu se vrzma po glavi: „Šta je to što u ljudima čini da je lepota samo ljudska, nedostižna, ali opet ono što nas čini ljudima?“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije