Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Osniva se udruženje za negovanje tradicije PNG “Stevan Sremac“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

25. 05. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Osniva se udruženje za negovanje tradicije PNG “Stevan Sremac“

Najstarija niška gimnazija osniva udruženje za negovanje tradicije škole. Osnivačka skupština udruženja za negovanje tradicije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ održaće se u utorak, 30. maja u 19 sati u svečanoj sali škole.

Pripreme za organizaciju osnivačke skupštine, na kojoj će biti doneta odluka o nazivu, statutu i organima udruženja, su u toku. Kako stoji u nacrtu osnivačkog akta udruženja, ono se osniva radi čuvanja i negovanja tradicije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, okupljanja bivših učenika i profesora, organizovanja humanitarnih akcija za pomoć sadašnjim i bivšim gimnazijalcima i profesorima, i saradnje sa drugim udruženjima sa istim ili sličnim programskim ciljevima.

Velika Gimnazija u Nišu, osnovana je u jesen 1878. godine, 27. septembra, nepunu godinu od oslobođenja Niša od Turaka. Osnovala je Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića.  Od školske 1951/52. godine, Gimnazija nosi naziv “Stevan Sremac”, u čast bivšem profesoru, književniku Stevanu Sremcu, dok je naziv Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” dobila školske 2009/10. godine.

Od svog osnivanja bila je jedna od najznačajnijih ustanova  za razvoj kulturnog i društvenog života grada Niša, a mnoge poznate i uspešne ličnosti raznih profesija bili su njeni učenici ili profesori. Arhiv škole čuva značajne i veoma vredne fotografije i dokumenta, od osnivanja do danas, koja o svemu tome svedoče.

Iz najstarije niške gimnazije pozivaju sve zainteresovane sadašnje i nekadašnje učenike, roditelje i profesore, kao i sve one koji žele da doprinesu programskim ciljevima udruženja, da prisustvuju osnivačkoj skupštini. Ukoliko to žele mogu svoje prisustvo da potvrde elektronskom poštom na adresu ssremac@medianis.net ili dolaskom u školu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije