Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Srednje škole i fakulteti predstavili svoje programe na niškom Sajmu obrazovanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

24. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Srednje škole i fakulteti predstavili svoje programe na niškom Sajmu obrazovanja

Više od 40 obrazovnih institucija, srednjih i visokih škola, privatnih i državnih fakulteta, prezentovalo je svoje programe i obrazovne profile na Sajmu obrazovanja u Oficirskom domu. Budući da su se tog dana maturanti gimnazija raspustili, a zatim i slavili u svojim školskim dvorištima, na Sajmu se nije pojavio očekivani broj posetilaca. Ipak, organizatori tvrde da je ovo bila idealna prilika da se učenici pred prijemne ispite informišu o ponudi u gradu.

Celokupni obrazovni sistem Grada Niša okupio se prvi put na jednom mestu, na Sajmu obrazovanja održanom u utorak u Oficirskom domu. Cilj je bio da se budući srednjoškolci i studenti što lakše odluče za školu ili fakultet koji će upisati, i što bolje informišu o programima koje nude niške obrazovne ustanove.

„Ovo je pred prijemne ispite zaista idealan trenutak da se učenici pravovremeno informišu o ponudi srednjih i visokih škola i fakulteta, kako bi na što bolji način doneli odluku koja će biti egzistencijalna, i od fundamentalnog značaja za sutrašnje profesionalno opredeljenje i orijentaciju“, rekla je Marina Kostić, sekretar u Sekretarijatu za obrazovanje.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, među 30.000 aktivnih tražioca posla u Nišu, nezaposleno je najviše diplomiranih ekonomista, zatim pravnika i doktora, a kada je reč o onima sa srednjoškolskim obrazovanjem, na Birou je najviše medicinskih i ekonomskih tehničara, prodavaca i gimnazijalaca.

„Na Sajmu zapošljavanja u ponedeljak mogli ste videti da se najviše traže zanimanja vezana za tekstilnu i auto industriju, što i nije čudno jer poslednjih godina imamo nekoliko kompanija iz tih delatnosti koje su ovde otvorile svoje pogone, ali imamo i druga zanimanja vezana i za neke lične usluge, a kada je u pitanju visoko obrazovanje najviše se trenutno traže elektro i mašinski inženjeri“, tvrdi direktor niške filijale NSZ Boban Matić.

Inače, hor Prve niške gimnazije “Stevan Sremac“ održao je mini koncert na samom otvaranju Sajma.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage