Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

23. 05. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

GRUBB na festivalu matematike

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, 20. maja održan je treći po redu festival “Matematika u maju 3“ u organizaciji “Niške matematike”. Učestvovali su učenici iz Niša ali i drugih gradova Srbije, kao i članovi raznih udruženja. Jedan od učesnika bio je i GRUBB centar iz Niša, edukativni centar koji podstiče i unapređuje obrazovanje mladih Roma, povezujući na jedinstven način edukaciju i umetnost.

Festival kroz interaktivne radionice popularizuje matematiku, približava je učenicima osnovnih i srednjih škola na jedan kreativan i nesvakidašnji način i pokazuje nam njenu zanimljivu stranu. Brojni učesnici potrudili su se da matematičke igre prilagode svim generacijama, da zainteresuju i one koji nisu baš najbolji matematičari i ubede ih da, bez sumnje, sa matematikom mogu da budu na ti. 

Brojne osnovne škole iz Niša, ali i Vlasotinca, Gruže, Aleksinačkih Rudnika, ETŠ „Nikola Tesla“, Gimnazija „Svetozar Marković“, kao i Američki kutak iza Niša,  MENSA Srbije,  UG „SERB CRAFT“ neumorno su i sa puno entuzijazma posetiocima predstavljali sve zanimljivosti koje matematika nosi u sebi. Brojni predavači, nastavnici, profesori, edukatori iz zemlje i inostranstva, prezentovali su svojim kolegama inovativne pristupe u nastavi. 

Članovi GRUBB centra iz Niša sa oduševljenjem su prihvatili poziv da učestvuju na festivalu matematike i, sa svojim nastavnicima,  polaznici GRUBB-a pripremili su brojne matematičke igre, zagonetke, otkrivali su posetiocima tajne magičnog kvadrata, osnove Vedske matematike, ali su ih učili i da broje na romskom.

Sa lakoćom i istinskim uživanjem  prezentovali su male matematičke tajne velikih znalaca ove nauke. Uveličali su i otvaranje festivala dramskim komadom “Duga” kojim su posetiocima ispričali divnu priču o tome kako su sve boje jedinstvene i važne, da su sve potrebne kako bi gradile lepši, bolji i pravedniji svet.

Svoja znanja razmenjivali su sa drugarima matematičarima iz drugih škola i udruženja, te je širenje ljubavi prema matematici preraslo u divno druženje malih i velikih ljubitelja magije brojeva. U naučnom delu programa, gde su nastavnici i profesori iz zemlje i inostranstva predstavili svojim kolegama primere dobre prakse, upravitelj fondacije Milica Petrović, upoznala je prisutne sa radom GRUBB centara, sa jedinstvenim konceptom koji uspešno neguju više od jedne decenije i tako unapređuju redovno školovanje mladih Roma.

Nastavnik matematike GRUBB centra u Nišu, Dobrivoje Cvetković,  podelio je svoje iskustvo rada u GRUBB-u i predstavio svojim kolegama sve izazove sa kojima se kao nastavnik u tutorskoj nastavi sreće.

“Da matematika zaista nije bauk i da je svuda oko nas ovogodišnji festival „Matematika u maju 3“ nedvosmisleno je potvrdio i mi se unapred radujemo novim druženjima koja će nas podsticati da se češće bavimo matematičarenjem. Zabavno je, zar ne?”, poručuju iz GRUBB centra Niš.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage