Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

03. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Automat za reciklažu 21. veka

Na sajmu nauke “Nauk nije bauk”, Visoka tehnička škola strukovnih studija predstavila je na jednom od svojih štandova novi automat za reciklažu otpada. Reč je o automatu koji prepoznaje metal i plastiku, pa ih tako i sortira. Osim toga kroz aplikaciju građani će moći da vide gde se nalaze najbliži kontejneri gde će moći da odlože otpad.

Profesor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu Slavimir Stošović kaže da je automat osmišljen tako da pruža mogućnost reciklaže plastičnih flaša, kesa, limenki tako što će građani moći ovaj otpad da ubace na isto mesto, ali automat ima mogućnost da sam prepozna materijale i da ih sam razvrsta u odgovarajući kontejner.

To praktično znači da se u slučaju otpada od metala, na primer limenke biti “presovane” čime će se smanjiti količina otpada, objašnjava Stošović.

Ipak suštinska razlika imeđu ovog i postojećih automata je ta što ovakvi automati imaju svoju web aplikaciju.

“To znači da kroz web aplikaciju možete da vidite gde se nalaze takvi kontejneri u gradu, kao i najbližu lokaciju gde možete da odložite otpad. A kada to uradite unutar svoje aplikacije dobijate poene”, pojašnjava Stošović.

On dodaje da su poeni osmišljeni kako bi “kroz neku vrstu takmičenja” građani bili motivisaniji za odlaganje ovakve vrste otpada “na pravo mesto” ali i kako bi postali svesni važnosti većeg učešća u procesu reciklaže za očuvanje životne sredine.

Stošović kaže da je u planu dogovor sa reciklažnim centrom koji će odvoziti otpad i otkupljivati ga, a od tih sredstava biće nagrađeni oni koji najviše brinu o odlaganju otpada na ovaj način.

Dodaje i da je prototip spreman i u funkciji i da će za početak nekoliko ovakvih automata biti postavljeno u osnovnim i srednjim školama, a kasnije i na brojnim lokacijama u gradu.     

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije