Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

13. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Besplatni udžbenici za treće dete od iduće godine

Roditelji troje i više dece od iduće školske godine, prema najavama Ministarstva prosvete, moći će malo da predahnu i ne razmišljaju kako da sakupe više hiljda dinara za kupovinu udžbenika za svog trećeg i svakog narednog naslednika, školarca. To će im, kako kažu, značiti puno, jer nemaju nikakve popuste za treće dete kada su vannastavne aktivnosti u pitanju.

Dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, ubuduće će imati pravo na besplatne udžbenike. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za ovu namenu.

„Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju“, saopštili su u Ministarstvu prosvete.

Nataša Zlatanović, majka dveju bliznjakinja u osnovnoj školi i maturantkinje srednje škole, kaže da će ova novina veoma značiti roditeljima, ali je zaista neophodno uvođenje i dodatnih olakšica kod plaćanja vannastavnih aktivnosti za višečlane porodice.

„Do sada nikada nismo imali popust, ni za udžbenike, ni za rekreativnu nastavu, ni za izlet. Treće dete uopšte nema prava na neki popust, što se tiče školovanja. Ako otac i majka imaju prosečna primanja u Srbiji, a pritom troje ili više dece, ogroman je izdatak svake godine. Ja za svoje devojčice bliznakinje moram da izdvojim godišnje oko 15 hiljada, samo za knjige, a za stariju ćerku koje je u srednjoj školi koštaju više od 12 hiljada. Školski pribor je posebna stavka, tu moramo da izdvojimo oko 3 hiljade po detetu. Jedina mogućnost nam je kupovina polovnih knjige, ali to samo u nekim školama“, objašnjava Nataša.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kazali su nam da se kompleti knjiga prodaju u rasponu od 6-7 hiljada dinara, pa do čak 15 hiljada, koliko mogu iznositi udžbenici za 7. razred osnovne škole.

Pojedinačno, knjiga prosečno staje oko 750 dinara. U ove cene, svakako, nisu uračunati skupi rančevi, pernice, sveske i ostali školski pribor.

Kao i prethodnih godina, besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Prijavljivanje u školama je počelo.

Kada Vlada Srbije usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije