Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Srednjoškolci „zaposleni” u učeničkim kompanijama predstavili svoje proizvode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

10. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Srednjoškolci „zaposleni” u učeničkim kompanijama predstavili svoje proizvode

Učenici Gimnazije „Bora Stanković” zauzeli su 1. i 3. mesto na specifičnom takmičenju učeničkih kompanija. Jedni su se bavili proizvodnjom smese koja ubrzava rast biljaka, a drugi proizvodom za razvijanje fine motorike kod dece. Đacima Ekonomske škole pripalo je 2. mesto, za projekat izrade kozmetike od bilja sakupljenih na Jastrepcu i Staroj planini.

Učenička kompanija „NutriensTerra” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u četvrtak. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom smese za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „BiOrganic”, koju čine učenici niške Ekonomske škole, a koji sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva. Učenička kompanija „S-mass” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim proizvodom od „pametne mase” koji razvija finu motoriku  kod dece. 

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika, i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Inače, Učenička kompanija jedan je od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine.

„Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije”, kažu iz Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije