Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

06. 12. 2016. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Zajednički za Niš – grad naprednih tehnologija

Našem gradu nedostaju IT stručnjaci, jedan od zaključaka sa nedavno održanog drugog Foruma naprednih tehnologija u Nišu. Iz Uprave grada najavili su da će uskoro početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka iz budžeta Republike Srbije, kako bi Niš zaista postao grad naprednih tehnologija.

Sektor informacionih tehnologija najperspektivnija je industrijska grana u našoj zemlji, ne samo za vlasnike IT kompanija nego i za zaposlene. Prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića primarni zadatak je unapređenje neformalnog obrazovanja za rad u oblasti IKT-a i ostalim bliskim granama, kako kroz programe prekvalifikacija i dokvalifikacija, tako i kroz finansiranje obuka na IKT akademijama.

„Grad Niš će nastojati da u narednom periodu promoviše ideju „Obrazovanje i nauka u funkciji privrednog razvoja“, što će biti podržano sa najvišeg državnog nivoa. Mi u Nišu već krećemo u pripremu narednog Foruma koji će, nadam se nadmašiti ovogodišnji“, kaže Bulatović.

Ispred radnog tima Foruma naprednih tehnologija, dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković  istakao je da je ideja za organizovanje Foruma zapravo nastala zbog mladih ljudi, sa ciljem pronalaženja načina da se oni zadrže u Nišu i Srbiji.

„Forum naprednih tehnologija nije stvar jednog fakulteta, jedne obrazovne ustanove, gradonačelnika ili bilo kog pojedinca. Upravo ta jedinstvenost svih aktera koji su učestvovali u organizaciji, donela je rezultate. Svi su stali oko ideja, od kojih je jedna da kreiramo Studentski kreativni centar, gde će mladi praviti svoje prve inovativne korake, zatim višenamensku funkcionalnu lamelu, gde će raditi na svojim prvim prototipima. A onda, odlaziće u Naučno-tehnološki park“, rekao je Janković.

Inače, veliku podršku organizaciji Foruma dali su i mladi ambasadori, kojima su u Gradskoj kući uručene potvrde o volontiranju.

Podsetimo, drugi “Forum naprednih tehnologija - potencijali grada Niša“, koji okuplja kompanije iz IT sektora i promoviše napredne tehnologije u privredi, obrazovanju i nauci, održan je sredinom novembra u Oficirskom domu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije