Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

24. 09. 2014. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Niš u promotivnom spotu Skajpa!

Učenici „Čegra“ sele se u svemir!

Nakon što su "preko Skajpa" bili na dnu okeana i razgovarali sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31”, učenici Ane Živković iz niške Osnovne škole "Čegar", uskoro će se preseliti u jedan sasvim drugačiji ambijent – u svemir. Dok se to ne dogodi, već u petak, 3. oktobra, zajedno sa još jednom školom iz Amerike, niški đaci će se povezati sa NASA Kenedi svemirskom stanicom i razgovarati o poslovima kojima se bave zaposleni u NASI.

Jedna od 3 škole iz sveta, a jedina iz Niša, Osnovna škola „Čegar“, našla se u promotivnom spotu Skajpa. Zahvaljujući entuzijazmu nastavnice engleskog jezika, Ane Živković, i želji za novim saznanjima njenih učenika, i naš grad i škola „Čegar“ dobili su odličnu promociju u svetu.

Učenici Osnovne škole „Čegar“ dobili su priliku da preko “Skajpa” razgovaraju sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi Fabijan Kusto, unuk čuvenog istraživača Žaka Kustoa.

Nastavnica engleskog jezika, Ana Živković, još u januaru 2013. godine, naišla je na sajt "Skype in the classroom" i povezala se sa kolegama iz različitih zemalja. Cilj joj je, kako kaže, da učenicima pruži šansu da u praksi primene znanje stečeno na časovima, pa je tako, čim je saznala za „Misiju 31“ poslala prijavu za učešće u tom projektu.

To se dogodilo prošle godine. Iako je imala veliku želju da odgovor bude potvrdan, u maju je iznenadio mejl u kome su je obavestili da je njihova škola odabrana među više od 150 prijavljenih škola iz celog sveta.

„Onda je usledilo još jedno lepo iznenadjenje kada su me kontaktirali iz kompanije Skype iz Londona i tražili dozvolu da pošalju snimatelje koji će snimati naš razgovor i taj materijal upotrebiti za promotivni spot koji treba da inspiriše i druge nastavnike“, rekla je Ana Živković za City radio.

Ovo je dobra promocija Skajpa i odličan način promocije i škole i Srbije, ali je veliki značaj i u tome što ovakvi časovi mnogu izuzetno da unaprede nastavu i odlična su motivacija za rad, jer osim što učenici vežbaju konverzaciju sa vršnjacima iz celog sveta, putem Skajpa uče o drugim kulturama i predstavljaju Srbiju na jedan pozitivan način.

„Ovaj način rada omogućava učenicima da uče na interaktivan način, a ono što sam primetila je i porast motivacije za učenje stranog jezika. Takođe, na ovaj način virtuelno posećujemo razna mesta na koja inače ne bismo mogli da odemo - posetili smo Nacionalni park Jelouston i Muzej Drugog svetskog rata u Nju Orleansu. Pošto se u našoj školi sprovodi program Profesionalne orijentacije, i tu primenjujemo Skajp pa smo imali priliku da se informišemo o neobičnim zanimanjima kao što su morski biolog, podvodni snimatelj, park rendžer, veb-dizajner i kustos muzeja“, rekla nam je Ana Živković.

Učenici su bili oduševljeni kada su saznali da su odabrani a najviše ih je radovala vest da će biti u promo spotu koji će videti ceo svet. Bili su puni pitanja, a ona su i iznenadila i oduševila Kustoa.

„Pitanja su bila raznolika, od toga kako je to spavati na dnu mora i da li tokom misije imaju specijalni režim ishrane, do pitanja kako to ronioci ulaze i izlaze iz laboratorije a da voda ne krene unutra. Fabijan je bio veoma strpljiv u odgovorima i pokušavao je da im sve objasni na način prilagodjen njihovom uzrastu. Pohvalio je njihovo znanje engleskog jezika a od srca se nasmejao na pitanje da li mu se od dugog boravka u vodi smežura koža na prstima“, ispričala je za City radio Ana Živković.

Kada je cela priča odjeknula u javnosti i na Youtubu onda je cela ekipa učenika, predvođena Anom Živković, dodatno imala osećaj da su uradili nešto posebno i bili ponosniji na ceo poduhvat. A reakcije kolega i drugara u školi bile su fenomenalne.

„Svakako da smo ponosni, tim pre što smo jedini učesnici iz Srbije - sada znam kakav osećaj imaju sportisti kada na nekom velikom takmičenju osvoje zlatnu medalju. Kolege mi svaki put izlaze u susret kada je u pitanju organizacija časova na kojima komuniciramo sa drugim zemljama, a sa nekima sam već oprobala i korelaciju među predmetima pa smo tako imali časove istorije, biologije, geografije i engleskog jezika“, kaže Ana Živković.

Ana Živković, koja već dugo u nastavi koristi Skajp, iz podvodnog sveta sa svojim učenicima seli se u jedan sasvim drugačiji ambijent – u svemir.

„Nakon što smo bili na dnu okeana, sada je vreme da se vinemo u visine, sve do Internacionalne svemirske stanice. Želja mi je da jednog dana na času virtuelno ugostimo nekog astronauta“, kaže Ana Živković.

Dok se to ne ostvari, već u petak, 3. oktobra, u 15 sati po našem vremenu, zajedno sa još jednom školom iz Amerike, učenici Ane Živković iz Osnovne škole "Ćegar", imaće priliku da razgovaraju o zanimanjima kojima se bave zaposleni u NASI a gošća će im biti Rejčel Pauer, zaposlena u NASA Kenedi svemirskom centru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije