Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

28. 05. 2013. Niš

Autor: Irena Spasić Izvor: City radio

Završena ECDL obuka u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“

Gimnazija „Stevan Sremac“ ispunjava evropske standarde

Nakon tromesečne obuke, 60 profesora niške gimnazije „Stevan Sremac“ uspešno su položili ECDL ispite. Na ovaj način oni su podigli nivo svog obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija i za to dobili međunarodno priznat sertifiakt, poput njihovih kolega u zemljama Evropske unije.

ECDL standard se primenjuje za usavršavanje nastavnika i profesora u zemljama EU, a profesori niške gimnazije „Stevan Sremac“ pokazali su da su ravnopravni sa svojim kolegama iz tih zemalja.

„Sertifikat znači jedno veće samopouzdanje u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Profesori sad imaju isti sertifikat koji imaju njihove kolege u zemljama EU. Niški nastvnici su apsolutno spremni da se uhvate u koštac sa novim tehnologijama i da te tehnologije primienjuju u nastavi i da to prenose deci“, rekao je nacionalni koordinator za ECDL obrazovanje i autor softvera za ovakav vid obuke, Vladan Stevanović.

Onlajn obuka je trajala tri meseca, a za njen uspeh zaslužni su i profesori informatike u gimnaziji, koji su dodatno radili sa kolegama. Ova obuka pruža mogućnost predavačima da na što bolji način organizuju programe koji su predviđeni za edukaciju učenika, kada je reč o informacionim tehnologijama i informatičkoj pismenosti.

„Gimanzija „Stevan Sremac“ je jedina škola iz Niša koja je organizovala ovu obuku i pokazalo se da su srednjoškolski profesori zainteresovani da se obrazuju kako bi mogli da prate inovacije. Za svaku pohvalu je ono što je učinjeno u školi Stevan Sremac“, kaže načelnik školske uprave, Živomir Jovanović.

Primena informacionih tehnologija moguća je na različitim nivoima, za obradu teksta, obradu statističkih podataka, kao što su ocene učenika ili izostanci, za pripremu prezentacija, za korišćenje interneta i poboljšanje komunikacije, za obavljanje administrativnih poslova, izradu nastavnih planova i programa, pravljenje rasporeda časova i svih drugih poslova koji su vezani za rad u školi.

„Ako kao društvo težimo EU onda moramo da poštujemo neke standarde. Ovde se radi i o širenju informatičke pismenosti. Imali smo dobru podlogu, jer profesori naše gimnazije već godinama prate novine u informaciono komunikacionim tehnologijama u svakodnevnom radu, samim tim su već bili pripremljeni za ovakav način obuke, a profesorima i te kako znači da dobiju potvrdu da su informatički pismeni po standardima Evropske unije“, objašnjava profesor informatike, Dragan Ilić.

Mnogi nastavnici su uveliko korstili informacione tehnologijeu u nastavi, a ovo je poslužilo da standardizuju i sertifikuju svoje znanje. Nekima je ovo bio prvi susret sa onlajn kursom, te su se susretali sa poteškoćama tokom obuke, ali su imali mogućnost da koriste konsultacije koje su redovno držali profesori informatike. Niški pofesori su pokazali izuzetne rezultate na testiranju, a procenat uspešnosti je preko 97%.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je jedna od 7 škola u Srbiji čiji su profesori prošli obuku kompjuterske pismenosti. Ovaj sertifikat u Srbiji imaju 4 osnovne i 3 srednje škole, a među njima „Stevan Sremac“, kao jedina gimnazija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije