Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

15. 02. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

IT sertifikati za profesore gimnazije "Stevan Sremac"

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ jedna je od 6 škola u Srbiji čiji će profesori proći obuku kompjuterske pismenosti. Ovakav način edukacije je uslov i obaveza savremenog poslovanja, primenjuju ga skoro sva privredna preduzeća, a od sada i ova niška gimnazija.

ECDL - European Computer Driving Licence ili Evropska kompjuterska vozačka dozvola je test poznavanja suštinskih IT koncepata, koji potvrđuje da je nosilac sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija.

Upravo takave sertifikate dobiće profesori „Stevana Sremca“ ukoliko prođu obuku.

ECDL obuke odavno primenjuju privredna preduzeća, od skoro i razna Ministarstva, a sada se i škole priključuju ovakvom načinu edukacije svojih zaposlenih.

„Kompetencije nastavnika su jako bitne i važne za sam kvalitet nastave. Nastavnici će uskoro početi sve više da koriste kompjuter i internet kao jedno od glavnih nastavnih sredstava. Oni će koristiti internet kao prezentaciju nastavne jedinice, kao pripremu svoje nastave i u mnogim drugim stvarima vezanim za njihov posao, tako da je bar osnovno poznavanje kompjutera i interneta jako važno za buduće obrazovanje“, rekao je Vladan Stevanović, nacionalni koordinator za ECDL obrazovanje i autor softvera za ovakav vid obuke.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja definisao je da kompjuter mora da se koristi u pripremi nastave, u procesu sprovođenja same nastave i u procesu usavršavanja nastavnika i profesora.

S obzirom na brzinu razvoja IT tehnologija i savremenih metoda učenja kada bi ovakav način obuke prihvatile i ostale škole u Srbiji u mnogome bi se unapredio obrazovni sistem naše zemlje, koji po mnogim merilima zaostaje za svetskim obrazovnim sistemima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije