Home  |  Vesti  |  Niš  |  Predstavnici Dveri protestovali zbog najavljene seče stabala ispred gradilišta Delta Planeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

17. 11. 2020. Bulevar Nemanjića

Autor: M.J. Izvor: City radio

Predstavnici Dveri protestovali zbog najavljene seče stabala ispred gradilišta Delta Planeta

Stabla kedra, stara oko 15 godina uskoro će biti posečena, kako kažu iz Dveri, jer su na ulazu privatnog poseda. Reč je o 13 stabala koja se nalaze na početku Bulevara Nemanjića, ispred gradilišta Delta Planeta.

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri na čelu sa Tamarom Milenković Kerković, predali su još jedno otvoreno pismo gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski zbog, kako oni ističu, donošenja protivpravne gradske odluke o seči stabala Atlaskog kedra. Stabla su na meti sečenja jer se, kako oni ističu, nalaze na ulazu u posed Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije Delta.

Na Zeleni telefon Zelene akcije Dveri Niš dobili smo pozive brojnih građana Niša sa upozorenjem da se na početku Bulevara Nemanjića, oko ulaza u gradilište investitora kompanije „Delta“ priprema seča trinaest stabala kedrova starih 15 godina koja se nalaze  na javnoj površini, a zbog izgradnje ulaza u budući privatni objekat, objašnjavaju iz Dveri.

Dveri su iskazale oštro protivljenje seči, jer, kako navode, kedrovi apsorbuju tri i po tone ugljen-dioksida i upijaju prašinu u Nišu.

Situacija je takva da nećemo dozvoliti da  se oni seku, jer je ovo opšti interes građana Niša, izjavila je Tamara Milenković Kerković i dodala da gradska vlast radi čak i protiv odluka koje je sama donela u programu za zaštitu životne sredine i protiv zakona zaštite životne sredine koja drveće u gradu, zelene površine i drvorede, smatra opštim dobrom.

Na Bulevaru Nemanjića su takođe potkopani platani u drvoredu, dodala je Kerković.

Predstavnici Dveri su nosili transparente ispred Deltinog gradilišta, na kojima je pisalo:  Hoćemo zeleni Niš, Sve ste posekli, kedrove nećete, Hoćemo da dišemo, Nišlije niste pitali, Kedar upije 200 kg CO2 i prašine, Gde vam je katastar drveća i Hoćemo zelenog menadžera.

Ovom prilikom, posađeno je i drvo „Dver“ da, kako ističu iz ove organizacije, čuva kedrove, a na Tvrđavi je postavljen transparent na kome je pisalo Ne secite kedrove.

U poslednje vreme, građani su na društvenim mrežama, ukazali na seču stabala na nekoliko lokacija, ističući zabrinutost.

Saša Matić iz JKP Mediana kaže da se prema Gradskoj odluci seku drveća koja su stara i bolesna, a nalaze se pored puta, jer mogu da predstavljaju opasnost.  Pored toga, drveća budu posečena ako se negde gradi, prema projektu.

Naša stručna služba utvrđuje koliko su drveća stara i čiji je vek prošao ili predstavljaju opasnost za prolaznike i imovinu grada, izjavio je Matić.  

On dodaje da nema razloga  za brigu jer su od 2015. godine zasadili oko tri i po hiljade novih stabala raznog drveća po gradu.

Podsetimo se, nedavno su Dveri najavile da će jednom u mesec dana ukazivati na probleme u gradu i slati otvorena pisma gradonačelnici Niša. 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage