Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

28. 10. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Niš prvi dobija kontejnere za reciklažu stakla

Niš je prvi grad u Srbiji koji će dobiti 300 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže. Očekuje se da kontejneri budu postavljeni oko Nove godine.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što će se dobiti posude za prikupljanje ambalažnog stakla, koje se popularno zovu Zvona za staklo i ona će biti postavljena na teritoriji čitavog grada.  JKP Mediana do sada je postavila 55 kontejnera od kojih se godišnje sakupi 130 tona stakla, tako da uz ovih 300  možemo da proširimo sistem, tj. obuhvat sakupljanja staklene ambalaže ne samo u zonama kolektivnog stanovanja i u centru grada gde sada postoje već i u prigradskim naseljima, većim selima i u zonama individualnog stanovanja to su uglavnom naselja sa kućama, kaže Sonja Popović, direktorka centra za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u JKP Mediana.

Sagovornica objašnjava  da je ambalažni otpad u koji spadaju staklo, papir, plastika, limenke i drvena ambalaža, vrlo lagan, ali isto tako i kabast te su troškovi transporta jako veliki jer ova vrsta otpada zauzima veliki volumen i kamioni se vrlo brzo popune. Zbog toga je važno raditi na optimizaciji ruta sa stručnjacima kako bi se smsnajili troškovi sakupljanja i transport .

Dodaje da u Srbiji nema adekvatnih postrojenja za reciklažu stakla, fabrika stakla u Paraćinu nekada gigant, danas ima vrlo male kapacitete, te se većina stakla izvozi iz Srbije. Nadam se da ćemo kroz ovakve inicijative stvoriti uslove da se otpad koji  se sakupi u Srbiji tu i reciklira. Na taj način bi se stvorila potreba za novim radnim mestima takozvana zelena radna mesta, kaže Popovićeva.

Ističe  da je važno sakupljati ambalažu bez obzira da li se izvozi ili ne, smanjiti kolicinu otpada na deponijama i štedeti sirovine i resurse koji su itekako organičeni na našoj planeti i taj način doprineti očuvanju životne sredine.  Na pitanje novinarke da li su građani ekološki svesni sagovornica kaže da u Nišu postoji svest  tome kako treba upravljati otpadom i štiti životnu sredinu.

Reciklažom samo jedne staklene flaše uštedi se energija dovolja da sijalica od 100W svetli neprekidno četiri časa. A samo staklo se može reciklirati stalnio iznova.

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće kompanija Sekopak, koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla i dalje ambalažu izvoziti iz Niša u Bugarku.

Niš je prvi grad u Srbiji  koji će kroz projekat reciklažu stakla povećati za 20%. Pored Niša, Zvona za staklo dobiće i Sombor, a do 2022. godine se očekuje proširenje i na druge lokalne samouprave.

Projekat pod nazivom Unapređenja upravljanje staklenom ambalažom na teritoriji Zapadnog Balkana sprovodi se u saradnji sa NALED-om, Sekopakom, i GIZ-om, sa partnerskim organizacijama iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage