Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

23. 09. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Građani Niša u borbi sa smrdibubama – kako ih se rešiti?

Smrdibube su poslednjih godina u Srbiji postale velika napast. Uleću kroz vrata, prozore, ulaze i gde im jeste i gde im nije mesto. Osim što ispuštaju neprijatan miris, problem predstavlja i to što ih u poslednjih nekoliko godina ima mnogo. Neki smatraju da ih ne treba dirati ili izbacivati iz kuće, dok drugi traže načine kako da ih se reše. Iako nisu opasne po ljude, jer nemaju zube pa ne mogu da grizu, umeju da budu dosadne.

U nekim krajevima grada ima ih više, negde ih je manje, ali ono što je većini nas zajedničko jeste to da smo ponekad morali da izbacimo neku smrdibubu iz kuće, da je sklonimo sa zavese ili iz veša koji smo upravo pokupili. Međutim, pojedinim sugrađanima ove bube su postale prava noćna mora.

Naša sugrađanka Olivera vodi svakodnevnu borbu sa smrdibubama kojih ima mnogo u njenom dvorištu, ali i u kući.

“U dvorištu ima dosta drveća. Imamo kruške, dunje, ali one su se posebno navrzle na drvo jorgovana i tu ih ima u velikom broju. Samo mi nije jasno zašto baš za to drvo. Mislila sam da idu na slatko”, kaže Olivera za City radio i dodaje da joj smrdibube svakodnevno ulaze i u kuću. Objasnila je da se ih stalno viđa na namirnicama, na hlebu, a često je uplaše time što odjednom stanu na njenu ruku, vrat pa čak ulaze i ispod odeće.

Kako kažu biolozi, najpoznatije vrste su kupinova stenica, koja se hrani sočnim delovima voća i zelena smrdibuba. Zovu ih još i smrdljivi martin ili smrdljiva stenica, a neprijatan miris ispuštaju kada osete da su ugrožene. Ono što je karakteristično je da zbog svog smrada nemaju prirodne neprijatelje, dok ne postoji ni hemikalija kojom se mogu uništiti.

Ove smrdibube sa kojima mi imamo problema nisu domaće, već su došle iz Etiopije i jaja polažu mnogo češće od naših. Pogoduje im klima i zbog toga su se naselile na našim prostorima. Najezda obično prestaje kada dosta zahladni jer smrdibube ne mogu da podnesu mraz. Tako ovu pojavu objašnjavaju biolozi.

Na internetu se može naći mnogo saveta za rešavanje problema smrdibuba. Navedeni su razni prirodni sprejevi, mešavine, eterična ulja, ali pitanje je koliko sve ovo pomaže. Stručnjaci radije predlažu ručno uklanjanje. Smrdibubu treba uhvatiti nežno, da ne bi mislila da ste predator i izbaciti je iz kuće. Još jedan od zanimljivih predloga je da smrdibube hvatate rukama sa rukavicama i zatim ubacujete u kofu sa vodom i sapunicom kako bi se udavile.

Ne savetuje se upotreba insekticida jer oni protiv smrdibuba ne deluju. Tako da ukolikone možete da ih izbacite ručno, jer ih se gadite, najbolje rešenje je postavljanje komarnika. Takođe, možete postaviti lepljive zamke za smrdibube.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage