Home  |  Vesti  |  Niš  |  Transparent sa porukom na Tvrđavi izazvao čitav niz pitanja u gradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

11. 08. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Zaštita spomenika kulture ili uklanjanje političkog stava

Transparent sa porukom na Tvrđavi izazvao čitav niz pitanja u gradu

Na Tvrđavi je pre skoro tri nedelje osvanuo upitnik koji je nakon nešto više od nedelju dana uklonjen. Ovog puta je nepoznati autor postavio i pitanje koje glasi „Je l' vam je stvarno dobro?“, upućeno građanima Niša. Motivisan ovim slučajem, City radio je sproveo anketu i pitao sugrađane o čemu najčešće razmišljaju ovih dana i koja pitanja postavljaju.

Transparent sa pitanjem Je l vam je stvarno dobro?, osvanuo je juče na Tvrđavi, privukao pažnju prolaznika i medija, ali su ga policajci i to po nalogu Tužilaštva, ubrzo uklonili. U policiji objašnjavaju da su po prijavi građana obavestili Osnovno javno tužilaštvo, koje je naložilo nadležnim službama da uklone transparent. U isto vreme, u Tužilaštvu su naglasili da čitav ovaj slučaj ne poseduje elemente krivičnog dela a da je transparent uklonjeen jer se nalazio na kulturno-istorijskom spomeniku.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu kažu da nisu upoznati sa skorašnjim događajima te da nisu dobili informaciju o postavljanju transparenta ni zvaničnim putem od strane nadležnih organa, ni nezvaničnim od strane samih građana. Kada je u pitanju prostor niške Tvrđave, kulturnog dobra od velikog značaja, postavljanje bilo kakvih elemenata iziskuje uslove, a zatim i saglasnost samog Zavoda. Međutim, dodaju u Zavodu, uklanjanje bilo čega sa zidina Tvrđave nije u njihovoj nadležnosti.

Građani, sa druge strane, imaju niz pitanja i nedoumica sa kojima se svakodnevno suočavaju. Bilo je onih građana koji su zabrinuti zbog situacije sa virusomkorona jer se sve ovo kažu odužilo. Razmišljam kada će prestati ova infekcija, da se malo rasteretimo da se više družimo. Ovako se samo čujemo telefonom ili smo na razdaljini. To nije to, nije to socijalni kontakt, kaže jedna Nišlijka.

Dosta mi je više korone, rekla je izrevoltirana sugrađanka i maski i praznih priča da stari ne smeju napolje, baba ne sme da viđa svoje unuče...

Sa druge strane bilo je i onih koji kako kažu neće da misle na virus, već žele da uživaju. Ja samo meditiram, rekao je kratko jedan Nišlija. Možda idem linijom manjeg otpora, ali želim da se fokusiram na lepe stvari, na drage ljude, kaže jedna sugrađanka. Isto mišljenje deli i gospodin koji je kako kaže samo deka koji uživa u druženju sa unukom.

Među brojnim pitanjima, nastavnicima, učenicima i roditeljima se nametnulo pitanje nove školske godine. Jedna učenica nam je rekla da je najviše brine kako će se uklopiti u novu školu. Nastavnica koju smo sreli da je brine nedostatak interakcije sa decom jer kako kaže spona koja ih povezuje i živa reč su jako važne, a to nijedna tehnologija, ma kako savremena bila, ne može da nadomesti.

Razmišljamo o polasku u školu. Nadam se nečemu boljem nego što predlažu ministri, kaže majka školarca. Nedostaju mu drugovi i drugarice, dodaje ona, a dečak potvrđuje da mu razdvojenost sa drugarima teško pada iako se viđaju, i da bi voleo da nastava ipak bude u školama umesto ispred ekrana.

Jedan gospodin ovih dana razmišlja o večitom filozofskom pitanju egzistencije. Mislim da je korona jedna Božja kazna jer su se ljudi obezbožili i to nije od skora. Otuđili smo se, nema više prijateljstva, rodbinskih veza, potomstva, objašnjava i kaže da je iskreno zabrinut te da ga to okupira.

Zanimljivo je da je prvi transparent na kome je bio  samo upitnik, čitavih nedelju dana stajao okačen iznad Stambol kapije. Transparent sa pitanjem Je l vam je stvarno dobro?  uklonjen je nakon svega nekoliko sati. Da li je razlog zaštita spomenika kulture ili je poruka nekome zazvučala kao politički obojena, ostaje da nagađamo. Do tada, nije loše razmisliti kakav bismo odgovor dali i sami na to pitanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije