Home  |  Vesti  |  Niš  |  Slučaj Gerontološkog centra u Nišu ostavio mnoga otvorena pitanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

14. 04. 2020. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio, Južne vesti, Blic

Slučaj Gerontološkog centra u Nišu ostavio mnoga otvorena pitanja

Nakon otkrivanja zaraze korona virusom kod velikog broja korisnika ove ustanove i nekoliko zaposlenih, smrti dva korisnika u Kliničkom centru i hapšenja direktora ove ustanove, jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od virusa korona, otvorio se čitav niz pitanja.

U Klinički centar Niš smešten je 151 korisnik Gerontološkog centra i pet zaposlenih. U toku noći preminuo je još jedan pacijent. Jedna osoba je na respiratoru a još četvoro je trenutno u kritičnom stanju na kiseoniku.

Još uvek se ne zna kako je korona virus uopšte dospeo u Gerontološki centar. "Blic" je objavio da je, prema njihovim saznanjima, uhapšeni direktor dozvoljavao bliskim srodnicima pojednih korisnika da ih obilaze, te da je to možda put prenosa zaraze. Prema pisanju istog lista, direktor nije obavestio nadležne da je kod jednog korisnika potvrđen korona virus i da i nakon toga nije zabranio posete. Takođe, nije ograničio kolektivne obroke u sali a od osoblja je zahtevao da sakrivaju da i drugi korisnici imaju temperaturu.

Posebno uznemirenje je izazvala i informacija da Gerontološki centar sprema hranu za jedan broj starijih Nišlija, pa se postavlja pitanje da li se tako zaraza proširila i van Centra.  Kako su objavile Južne vesti, obavezu pripreme hrane za korisnike GC koji nisu oboleli preuzela je "Pčelica".

Korisnik Gerontološkog centra iz Niša, koji je nažalost, preminuo prošlog četvrtka, je inače i sam bio lekar a radi se o ocu niškog novinara Branka Janaćkovića. 

Nakon otrkrivanja ovog masovnog zaražavanja korona virusom u instituciji, koja je kao i sve njoj srodne od strane Kriznog štaba za suzbijanje širenja epidemije kovidom-19, proglašena od velike važnosti zbog posebne osetljivosti korisnika na oboljevanje, zaista se mora postaviti pitanje ko je nadležan za kontrolu sprovođenja mera za sprečavanje širenja epidemije. Pogotovo, ako se uzme u obzir da je kovid-19 ušao i u druge domove za stare širom Srbije, ali i i u bolnice, domove u kojima borave osobe sa smetnjama u razvoju, specijalizovane ustanove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage