Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

18. 09. 2019.

Autor: Redakcija Izvor: City radio

In Memoriam: Zoran Pešić Sigma (1960. - 2019.)

U Nišu je u 59.godini preminuo poznati pesnik i književnik, Zoran Pešić Sigma. Komemoracija će biti održana u četvrtak, 19.septembra u 11 sati u Velikoj sali Niškog kulturnog centra a pesnik će biti sahranjen tog istog dana u 13 i 30 na Novom groblju u Nišu.

Još jedan sjajni kulturni radnik je prerano otišao. Zoran Pešić Sigma je rođen u Beloj Crkvi a od 1978. nastanio se u Nišu. Od 1985. do 1991. radio je u Studentskom kulturnom centru kao urednik a neko vreme i kao vršilac dužnosti direktora te institucije. Devedesetih godina prošlog veka bio je urednik filmskog programa u Domu kulture u Nišu a tada je i pokrenuo časopis za umetničku kritiku, Niški analitičar, koji je i uređivao. Od 1999. radio je u Niškom kulturnom centru. Zoran Pešić Sigma je uređivao i Gradinu, časopis za književnost, umetnost i kulturu, te brojne knjige za Studentski kulturni centar i Niški kulturni centar. Bio je član Srpskog književnog društva.

Jedan je od trojice autora Fizističkog manifesta (1982) ( jedinstvenog poetskog pokreta koji je nastao u Nišu), Epa o zagađenosti Gabrovačke reke, izložbe Novi mitski predeli (mape i kolaži). Autor je eksperimentalnih televizijskih emisija i performansa. Koscenarista je dokumentarno-igranog filma Upoznajte Toma Laha. Jedan je od osnivača kluba naučne fantastike Lira.

Sigma je objavio brojne knjige pesama, proze, dramskih tekstova a o njihovoj umetničkoj lepoti i kvalitetu više od reči govorile su nagrade kojima je ovenčan. Poslednjih nekoliko godina među njima su se našle i Nagrada Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2017., "Svetosavski pečat"  2012. i 2015. za urednički poduhvat, Kajuhova nagrada, nagrada "Slaviša Nikolin Živković", i poslednja u nizu, koja mu je dodeljena aprila ove godine, nagrada "Biljana Jovanović" za zbirku poezije "Biće sve u redu." 

Zoran Pešić Sigma je i nosilac najvišeg priznanja Grada Niša "11.januar" za 2018.godinu.

 Iza sebe, pesnik je ostavio suprugu Maju i dve kćeri.

Brojni prijatelji se danas opraštaju od Sigme na društvenim mrežama i čine to upravo citirajući njegove stihove. Od Zorana Pešića su se oprostili i Niški kulturni centar i Društvo književnika Niša. Komemoracija će biti održana u četvrtak, 19.septembra u 11 sati u Velikoj sali Niškog kulturnog centra a pesnik će biti sahranjen tog istog dana na Novom groblju u Nišu.  Opelo počinje u 13 i 30 a sahrana je u 14 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage