Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

19. 10. 2017. Niš

Autor: Z.M. Izvor: City radio

Na Sajmu zapošljavanja ponuda oko 150 radnih mesta

Na Sajmu zapošljavanja i profesionalne orijentacije u Oficirskom domu, predstavilo se oko 30 kompanija koje nude oko 150 radnih mesta uglavnom iz informaciono-tehnološke oblasti.

Generalni direktor nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je na evidenciji Nacionalne službe nešto više od 620 hiljada ljudi što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje broja nezaposlenih za oko 9 odsto, a broj nezaposlenih u Nišu, prvih 9 meseci ove godine, smanjen je za oko 6 odsto.

"To je slika koja obeležava gotovo celo područje Republike Srbije. Paralelno sa tim, vidimo i da je povećan i broj zapošljavanja lica koje se nalaze na našoj evidenciji, tako da u poređenju sa istim periodom prošle godine, imamo veći broj lica koja su prijavljena za obavezno osiguranje za 2,4% na nivou Srbije i to je pokazatelj koji nam daje za pravo da kažemo da je smanjenje broja nezaposlenosti u direktnoj vezi sa povećanim zapošljavanjem. Naravno, postoje i drugi faktori koji su dodatno uticali da se broj lica na našoj evidenciji smanji. Takođe i anketa o radnoj snazi pokazala je najmanju stopu nezaposlenosti u poslednjih 20 i više godina. Sada je stopa nezaposlenosti 11,8%, dakle približili smo se evropskom proseku." - kazao je Martinović.

Ističući da su Sajmovi zapošljavanja važni i za one koji traže posao ali i za buduće studente koji sada kao srednjoškolci mogu da dobiju informacije o školovanju u oblasti naprednih tehnologija, državni sekretar u Ministarstvu za rad i zapošljavanje Nenad Nerić, podsetio je i na otvaranje Start up centra u Nišu.

"Naglasio bih da je Vlada Republike Srbije finansirala otvaranje Centra za inovativno preduzetništvo mladih -Start up centar, koji predstavlja prvu fazu u realizaciji veće ideje a to je izgradnja Naučno - tehnološkog parka. Otvaranje ovog centra omogućiće stvaranje uslova i kreiranje ambijenta za razvoj inovativnih Start up kompanija. Očekivani efekti ovog sektora za pospešivanje rasta malih i mikro preduzeća, zasnovanih na inovacijama, zapošljavanje stručnjaka i sprečavanje odliva mozgova." - istakao je Nerić, obraćajući se okupljenima. 

Primetno je da su ove godine na Forumu štandove pored kompanija i raznih udruženja imale niške gimnazije, neki fakulteti ali i srednje škole u većem broju nego do sada. Dragan Ilić, profesor informatike u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac smatra to veoma važnim

"To nam pokazuje da došlo do neke promene svesti i da je prepoznato da je veoma važno i potrebno da se obrazovanje prilagodi potrebama i zahtevima privrede odnosno tržišta" - smatra profesor Ilić.

Nikola Pejović, biznis diveloper u niškoj kompaniji Tagor, čiji je posao da brine za razvoj novih tržišta, ističe da Srbija još uvek nema adekvatan kadar za menadžment, što prema njegovom mišljenju ne treba da čudi jer smo zemlja koja je još uvek u tranziciji. Značaj Sajma zapošljavanja on vidi u mogućnosti da iskomuniciraju sa mladim ljudima i ohrabre ih da ostanu u Nišu.

"Nije neophodno da nužno odlaze odavde, iz zemlje, jer ima kompanija poput naše u kojima je moguće da se ostvare u karijeri. Na primer, devojka koja je kod nas trenutno na štandu, završila je ekonomski fakultet, kasnije je i magistrirala. Ovo je njeno prvo radno mesto, i ona će, bukvalno, u ovoj kompaniji steći iskustvo, a što je važnije, a ja to najbolje znam jer sam prva iskustva sticao na jednoj radio stanici, ona će imati dobar i profesionalni menadžment koji radi na razvoju svojih radnika. Mi u kompaniji Tagor to upravo nudimo." - naglašava Pejović i kaže da je od 170 radnika koje je tokom ove godine njegova kompanija zaposlila jedan broj upravo pronađen na sajmovima te da se nadaju da će i na ovom to biti slučaj.

Sajam zapošljavanja i profesionalne orjentacije organizovan je u sklopu Foruma naprednih tehnologija koji se danas završava.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije