Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

22. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Skupštinska većina ukinula enormne poreze

Na sednici Skupštine grada izglasana je odluka kojom se ukidaju enormno visoki porezi koji su nedavno pristigli meštanima okolnih sela. Odluka važi retroaktivno od 1.januara, kaže gradonačelnik Darko Bulatović. S druge strane, opozicija ovu odluku smatra protivustavnom, a vladajuću SNS smatraju odgornom za ovaj propust ali i zbog povećanja poreza. Odbornik DSS Goran Đorđević najavljuje i da će ovu odluku oboriti pred Ustavnim sudom

Odbornici Skupštine grada Niša danas su na vanrednoj sednici izmenili odluku o porezu na imovinu, kako bi se razrešila situacija u kojoj se nedavno našlo više od 6.000 domaćinstava, čiji su vlasnici dobili rešenja za porez koja su čak za 500 a neka i za 1.000 odsto bila uvećana. Ovaj problem je nastao jer je poljoprivredno zemljište preimenovano u građevinsko.
Šef odborničke grupe DS-a Miodrag Stanković postavlja pitanje da li je ova odluka u skladu sa zakonom o Planiranju i izgradnji i da li je dobila saglasnost pravobranilaštva.

“2011. godine usvojen je Generalni urbanistički plan (GUP), sa ciljem da se sela komunalno opreme, međutim za 6 godina ova vlast nije opremila ni jednu radnu zonu, a poljoprivredno zemljište preimenovala je u gradsko građevinsko zemljište”, tvrdi Stanković. On kaže da Gradsko veće kao nadležni organ treba da izmeni cenu poreza po zonama a ne Skupština grada.

“Ovde imamo situaciju da izvršni organ traži koletivnu odgovornost, i zbog toga smo kritikovali način na koji se rešava problem koji su sami napravili. Ovo nije način tako što tražite krivca u nekom drugom, već da kažete, mi smo ti koji smo odgovorni”, dodaje Stanković.  

Dodaje da je 2012. godine porez iznosio 200-300 dinara, a danas 1500-1600 dinara.

“Vlast se ponaša kao supermen, napravite sami problem i onda se pojavljujete kao veliki spasilac, to je kao kada ste smanjili plate i penzije za 20, 30 odsto, a onda povećate za 10 odsto i onda ste veliki spasilac i govorite kako ste uradili veliku stvar”, tvrdi Stanković dodajući da nije urađena velika stvar, već da je učinjena velika nepravda prema građanima.

On kaže da je DS za to da se ispravi nepravda ali da Skupština grada “nije adresa” jer ova odluka nije u skladu sa zakonom, već Gradsko veće, koje je već menjalo cene, pa bi, kako kaže, to trebalo i sad da uradi izmenom cene po kvadratu.

“Ovo je politička odluka kojom se prebacuje odgovornost izvršne vlasti na Skupštinu grada, kojom hoće da se operu, neko će morati da plati za stresove koje su trepeli građani kada su videli iznos poreza”, zaključuje Stanković.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da ne postoji bolji predlog već samo kritike opozicije.

“Kritika za šta nismo odgovorni, niti je ova gradska vlast donela bilo kakavu odluku, pozivam ih čitavo jutro da kažu koju smo to odluku doneli, nema odgovora, jer je nismo doneli”, kaže Bulatović, dodajući da problem mora da se reši.

On dodaje i da je problem sa enormno uvećanim računima bio “pogodno tlo da se više od mesec dana kritikuje aktuelna vlast, a da, kada se dođe do rešenja onda opozicija ne slaže ni sa jednim.

On negira pojedine tvrdnje da je došlo do povećanja poreza, već do pretvaranja poljorpivrednog u građevinsko zemljište, za šta kaže da ova vlast nije odgovorna ali da će ipak rešiti problem. Na pitanje zbog čega vlast nije reagovala ranije i sprečila problem sa visokim računima za porez, Bulatović kaže da aktuelna vlast za to nije odgovorna i da “može da odgovara samo za period od kada je stupio na dužnost gradonačelnika”.    

Bivši gradonačelnik, sada šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić, ističe da niko nije platio enormno uvećan porez tako da neće morati da se vraća novac. I on negira tvrdnje opozicije da je ova odluka nezakonita, ističući pozitivne primere nekoliko lokalnih samouprava.

Odgovarajući na pitanja novinara, zbog čega u vreme dok je bio prvi čovek grada “nije on menjao cene”, Perišić kaže da je zakon o porezu donet 2013. godine a da je njegova primena počela 1. januara 2014. godine, kao i da takve izmene nisu u ingirenciji gradske vlasti.

Ovakvih računa, kaže, nije bilo do sada jer “nije bilo uparenih podataka između katastra i poreske uprave”. Perišić kaže da su u vreme “njegovog mandata” korigovane cene ali ne na način i u iznosima koje pominje opozicija.

Odbornik pokreta “Dosta je bilo” Srđan Nonić kaže da je ta odbornička grupa bila uzdržana prilikom glasanja, jer smatraju “da rešenje koje je predložila vladajuća većina nije dobro”.

“Prvo zato što mislimo da je protivustavno i protivzakonito a ne možemo podzakonskim aktima da menjamo Ustav ove zemlje", kaže on i dodaje da je na današnjoj sednici mogla ponovo da se čuje “priča koju smo slušali 90- tih godina u vreme Miloševića”.

“Čuli smo da je opozicija svojim nedelovanjem kriva za stanje u gradu, iako mislimo da je potpuno suprotno”, kaže Nonić.

Dodaje i da su odbornici DJB tražili da se od odgovornosti ne izuzme “kompletan sistem i Gradska uprava”. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage