Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

28. 07. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Počinje izgradnja Cumtobela u Nišu - prvi proizvodi u maju

Predstavnici rasvetne grupacije Cumtobel sa predstavnicima Srbije obeležili su početak radova na izgradnji nove fabrike u Nišu. Nakon potpisivanja ugovora između Vlade Republike Srbije i ove kompanije u Oficirskom domu, položen je kamen temeljac za izgradnju nove fabrike na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni. Cumtobel će investirati do 30 miliona evra u naredne dve i po godine, a plan je da se ovde uposli 1.100 radnika.

U naredne dve i po godine fabrika Cumtobela bi trebalo da bude potpuno završena, a kada objekat bude završen pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara po ceni od 30 miliona evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučič, koji je prisustvovao događaju, otkrio je pravu visinu subvencija o kojoj se mnogo govorilo prethodnih dana u medijima.

“Vlada Srbije je u skladu sa onim što smo ranije dogovorili a danas je potpisano, obezbedila subvencije. Ukupne subvencije su 8 miliona, što pokazuje kakve su neistine izgovorene u javnosti, kada su neki pričali da su ljudi dobijali po 50 hiljada evra po zaposlenom. Tako neko izgovori gluposti, pa ostane živ i šta ga briga da li je izgovorio istinu ili nije izgovorio istinu. Srbija ulaže u Niš i Niš je danas drugačije mesto. Niš je mesto nove energije i novog razvoja i Niš sigurno postaje novi industrijski centar Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić. 

U tom kontekstu predsednik Srbije je rekao da će sutra obići i fabriku Leoni, podsetio  na Aster i Džonson Elektrik, kao i da u Nišu počinje sa radom i “Imi”,  ali je najavio da će još investitora doći u Niš. On je još rekao da je cilj da se u Nišu broj nezaposlenih spusti ispod 20.000, uz podsećanje da je pre oko 4 godine broj nezaposlenih bio oko 50.000.

Izvršni direktor Cumtobela, koji je gigant u proizvodnji rasvete i led svetala, Urlih Šumaher je rekao da lokacija u južnoj Srbiji pruža ovoj kompaniji pristup visokokvalifikovanom inženjerstvu i dobro obrazovanoj radnoj snazi.

“Ova investicija je jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže Cumtobel grupe. Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo i dodatno poboljšamo našu konkurentnost. Srbija je u srcu regiona Istočne Evrope i nudi brojne dodatne strateške prednosti koje će pomoći da projekat bude uspešan ”, rekao je Šumaher.

Ono što se bude proizvelo u fabrici u Nišu namenjeno je i za srpsko tržište, ali i za izvoz. Plan je da se ovde uposli više od 1000 radnika, a već je uspostavljen kontakt sa niškim Univerzitetom i niškim srednjim školama kako bi se uposlili stručni mladi ljudi, ali i osigurala dugoročna održivost investicije.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u dvodnevnoj poseti Nišavskom okrugu, nakon ovog događaja, obišao je Dom zdravlja i Klinički centar, a uveče i deo Koridora 10. Tokom sutrašnjeg dana obići će nekoliko škola u Pirotu, a zatim će prisustvovati puštanju u rad prve faze proizvodnje u fabrici Leoni, čiji je kamen temeljac postavljen pre nekoliko meseci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije