Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

25. 07. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Biti vitez znači biti pošten, hrabar, istrajan i human

Mnogi dečaci sanjaju da postanu vitezovi, a devojčice da se jednog dana za viteza udaju. Taj san se ostvario Dušanu i Mariji iz viteške družine Zmajeva griva. Zahvaljujući inicijativi ove viteške družine, Niš je nedavno bio grad vitezova i odisao srednjevekovnim duhom viteštva, junaštva i humanosti.

“Zaštitnici tvrđave” naziv je viteškog turnira koji je prvi put održan u Nišu, dok se u drugim gradovima Srbije već odavno organizuju viteški turniri. 

U Nišu se se proteklog vikenda, u nedelju, 23. jula, prvi put okupili srpski vitezovi, njih oko 60 iz  više viteških udruženja Srbije. Oni su najpre prošetali gradom u viteškoj odeći, na platou kod Kalče prikazali neke od veština, a zatim manifestaciju nastavili u Tvrđavi.

Na viteški turnir u Niš došli su iz Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice. U tom prostoru prikazali su nam različite veštine, izveli borbe na konjima, grupne i borne 1na1 sa buzdovanima, mačevima.

Posebno su zanimljive bohurt borbe koje deluju opasno, ali su ih vitezovi nekada koristili u vreme mira, kako bi ostali u formi. Iako deluju opasno nakon njih borci nemaju ni ogrebotinu, a dok ih gledate na trenutak vas vrate u vreme viteštva i žestokih duela najhrabrijih ratnika.

Posetioci osim što su pratili  viteške turnire, i sami su učestvovali u streličarstvu, bacanju koplja, a mnogi su i jahali konje koje je obezbedio "Zooplanet".

Povratak u srednji vek naročito je oduševio mališane koji su na veliko iznenađenje, na poklon dobijali specijalno za decu napravljene mačeve za bezbednu igru. 

Zaštitnici Tvrđave bi mogli postati redovni gosti Niša

Viteški turnir održan je prvi put u Nišu, a mogao bi postati tradicionalna manifestacija i to kao deo programa Gradske slave, jer je cilj u razvoju turizma i oživljavanje Tvrđave naročito tokom letnjih meseci, atraktivnim sadržajima. Direktor Turističke organizacije Niš, Uroš Parlić kaže da ova manifestacija upravo i pripada prostoru Tvrđave.

“Prostor Tvrđave je svedok istorije civilizacija na našim prostorima. Otomansko nasleđe ostavilo je dominantan izgled Tvrđave, ali sa vitezovima i viteškim udruženjima tokom ovakvih manifestacija možemo dočarati građanima i turistima srednjevekovni život. Od sledeće godine viteški turnir biće sigurno deo naših redovnih programa tokom leta”, kaže Parlić.

Manifestaciju je pored TON-a podržala Gradska opština Crveni krst. I jedni I drugi u njoj su prepoznali istorijski i kulturološki značaj i atraktivan sadržaj za građane Niša, ali i turiste.

Danijel Stanković, zamenik predsednika GO Crveni Krst rekao je uoči turnira da su oni i logistički i finansijski podržali manifestaciju i inicijativu SVEBOR udruženja Zmajeva Griva, koje funkcioniše na njihovoj teritoriji da na platou Tvrđave, koja je takođe na teritoriji ove opštine, izvedu atraktivan program.  

Osnivač viteške družine “Zmajeva Griva” Dušan Hadžić je ovim turnirom ostvario svoj davnašnji san a želja mu je da on postane tradicionalan, i da već nakon ovog događaja organizuje novo takmičenje do kraja godine.

U ime oca | Dušan Hadžić kaže da će se potruditi da do kraja godine organizuje SVEBOR takmičenje koje će izvesti ocu u čast.

“To su srpske veštine borenja, zapravo reč je o predtreningu za vitezove sa raznim disciplinama, kondicionim treninzima, Turnir će se zvati “U ime oca” i biće uspomena na mog oca koji, nažalost, nije dočekao da sve ovo vidi, a koji mi je u svemu ovome pomagao, kome mnogo dugujem i zbog vaspitanja i svega što mi je pružio”, rekao je Dušan za City radio.

Kada nešto mnogo voliš i želiš to će ti se jednom i ostvaritiOduvek je maštao da bude vitez, a viteštvo ga je održalo u teškom detinjstvu, započinje svoju ličnu priču Dušan Hadžić.“Kada sam stao na svoje noge, postao svoj čovek, rešio sam da se odužim onome što me je održalo i pomoglo da ne skrenem stranputicom.Svemu ovome dajem se maksimalno. Mnogo vremena sam uložio u organizaciju ovog Festivala, koji mi veoma znači, a bez ikakve nadoknade i zarade”, rekao nam je Dušan.

Vitez jednako karakter

Biti vitez znači biti hrabar, pošten, human i veran, pravdoljubiv, spreman da pomogne slabijima i uopšte ljudima u nevolji. Ovako to doživljava i oseća Dušan, napominjući da se članovi družine brižljivo biraju i da treba da poseduju sve ove osobine. 

Viteška družina “Zmajeva griva”, koja sada broji oko 10 članova, zvanično postoji godinu dana, a njen osnivač se više od 8 godina bavi viteškim veštinama. Zanimljivo je da je to jedina družina koja ima svoje konje, a veliku podršku im daje “Zooplanet”. Takođe, svu opremu koju koriste,  šiju i prave sami. Tu pored Dušana velike zasluge ima i žena-vitez, Dušanova supruga Marija.

“Ona ima velikog udela u pravljenju oklopa. Sve pravimo sami: šlemove, mačeve, oklope, šatore, ona mi pomaže oko šivenja. Inače, ime družini je ona dala, takođe je i naziv Festivala ona osmislila. Ima ideju i za humanitarne akcije u sklopu Festivala", otkrio nam je Dušan. 

Njegova želja je da Tvrđava postane mala da bi primila sve koji će narednih godina dolaziti na viteški turnir u Niš, a koji će unapređivati svoje sadržaje kako bi ostao na nivou sličnih svetskih festivala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije