Home  |  Vesti  |  Niš  |  Prva poseta predstavnika Ambasade SAD Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

12. 07. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, RSHC

Saopštenje za medije Srpsko-ruskog centra u Nišu

Prva poseta predstavnika Ambasade SAD Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu

Prvi put od kako je Srpsko - ruski humanitarni centar osnovan u Nišu, posetila ga je američka delegacija u kojoj je bio i predstavnik Ambasade SAD u Srbiji, pomoćnik vojnog atašea Hajrum Garvin. Kako navode iz Centra, američki gosti dobili su odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala u vezi sa njegovim radom i funkcionisanjem.

Kodirektor SRHC-a Vjačeslav Vlasenko i srpski službenici Centra su goste upoznali sa istorijom osnivanja, strukturom i pravnim osnovama funkcionisanja SRHC-a kao međuvladine organizacije.

Domaćini su ispričali gostima o značajnom doprinosu  Centra u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda u Republici Srbiji i drugim državama u balkanskom regionu tokom proteklih godina. Upoznali su ih i sa pružanjem hitne humanitarne pomoći.

Na random sastanku bilo je reči i o povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije, uključujući  i  obuke srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama MČS-a Rusije i  nastavnim kompleksima na teritoriji Centra, održavanje različitih vežbi i treninga, kao i kroz isporuku moderne vatrogasne i spasilačke tehnike u Srbiju, saopštili su iz Centra.

“Predstavnici SAD su dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi sa nacrtom rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima SRHC-a. Imali su mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima koje Centar poseduje”, navodi se u saopštenju.

Iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra navode i da je posebno interesovanje  izazvao Centar  upravljanja u kriznim situacijama (CUKS), koji daje mogućnost da se operativno dobijaju stručne informacije o klimatskoj i tehnogenoj situaciji u regionu i da se daju prognoze vezane za njen razvoj, što pomaže nadležnim strukturama da preduzmu neophodne mere bezbednosti.

“Poseta SRHC-a od strane predstavnika Ambasade SAD  je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Republici Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu”, saopštavaju iz Centra.

Oni, takođe, navode i da je američki gost informisan da u julu mesecu jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje počinje sa čišćenjem teritorije Srbije, a iz Rusije stiže prvi deo opreme i tehnike, koja je namenjena za popunjavanje rezervi Centra i za razvoj nastavno-trenažne osnove.

Očekuje se da će u toku sledeće nedelje Centar posetiti delegacije i nekih drugih ambasada stranih država sa sedištem u Beogradu. Između ostalog za 18. jul je planirana poseta predstavnika Ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage