Home  |  Vesti  |  Niš  |  Posle hakerskog upada u sisteme grada Niša i potpune blokade, sutra svi sistemi u funkciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

14. 06. 2017.

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Posle hakerskog upada u sisteme grada Niša i potpune blokade, sutra svi sistemi u funkciji

Hakerski upad u petak u servere grada Niša, gotovo u potpunosti je blokirao rad službi, pa tako na primer u ponedeljak nije bilo moguće izvaditi izvod iz matične knjige rođenih. Mnogi sistemi su već u funkciji a kako saznajemo od sutra će svi biti operativni.

U petak popodne hakeri su upali u sisteme grada Niša, pa tako su u „blokadi“, bili skoro svi sistemi sekretarijata Gradske uprave, lokalne poreske uprave, pa tako oni koji su, na primer želeli u ponedeljak da izvade, potvrde o državljanstvu ili izvode iz matične knjige rođenih, do juče to nisu mogli, kada je sistem ponovo vraćen u funkciju. 

Kako nam je rekao šef Službe za informacione tehnologije Milun Nedeljković, osim „njihovih“ ljudi angažovani su i stručnjaci iz IT sektora kako bi osposobili sisteme.

„Napadnut je gradski Informacioni centar, imamo preko 1.000 računara, redi se jedan po jedan, reč je o velikom poslu. Kada smo saznali šta se dešava neprekidno smo radili na rešavanju problema. Od jutros su osposobljena dva servera, a veoma važno je da su sačuvani podaci, očekujem da će u toku dana a najkasnije sutra svi sistemi raditi“, kaže Nedeljković.

Nedeljković ističe da su hakeri tražili novac, a da je ceo slučaj prijavljen Policijskoj upravi u Nišu.                             

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage