Home  |  Vesti  |  Niš  |  “Palilulsko veče“ niškog meraka, duhovne i starogradske muzike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

03. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

“Palilulsko veče“ niškog meraka, duhovne i starogradske muzike

Za razliku od prethodnih, ove godine „Palilulsko veče“, nije obeležio vašarski ambijent, već kako godinama stara tradicija nalaže. Duž Episkopske ulice, vlasnici kuća, po staroj tradiciji, izneli su stolove i stolice sa posluženjem na trotoarima, koji su bili otvoreni za sve goste ove manifestacije. Kroz „Palilulsko veče“, građane su „vodili“ glumci Ivana i Miroljub Nedović, a učešće u obležavanju ove manifestacije uzeli su i brojni folklorni i etno ansambli.

Za razliku od prethodnih, ove godine bilo je manje naših sugrađana na obeležavanju ove manifestacije, ali naši sugrađani i domaćini iz ovod dela grada, ne kriju oduševljenje što kako kažu, ove godine, „nije bilo vašarišta“, već povratak tradiciji.

"Najprometnije" je bilo u Episkopskoj ulici, gde su domaćini ispred kuća izneli stolove i stolice na trotoare, postavili hranu i piće sedeli sa komšijama, prijateljima, a bukvalno bilo je poziva za sve Nišlije, jer je to kako kažu povratak tradiciji.

Naš sugrađanin i domaćin iz Episkopske ulice Bratislav Blagojević kaže da već dvadeset godina postavlja tradicionalno sto na trotoaru, gde mu dolaze prijatelji, gosti, ali i u prolazu svako može da sedne da popije piće.

„Drago mi je da se vraća tradicija i da ima sve više stolova ispred kuća.  Ovde živim preko 60 godina, a moji od 1904. godine. Svi se mi ovde nekako poznajemo i svako je dobrodošao gost, voleo bih da se nastavi ovako. Ljudi su željni druženja, potrebno nam je opuštanje u ovim teškim vremenima. Nemam ništa protiv vašara ali ovako je bar za mene mnogo lepše, ljude je otuđila muka i ovo nam dođe kao lek za dušu“, ističe naš sugrađanin.

I zaista gotovo ispred svake kuće u Episkopskoj ulici bilo je stolova, stolica, a negde čak i "živa" muzika.
Da bi tradicija bila u potpunosti vraćena poznati niški glumački par Ivana i Miroljub – Riki Nedović obukli su kostime i šetali, kroz „veče niškog meraka, duhovne i starogradske muzike“.

„Volim Palilulsko veče, vidim da nema pozornice, mislim da je to dobro“, kaže Riki Nedović.

Ivana Nedović ističe da bi možda njihovi kostimi mogli da budu i „dres kod“ za naredne manifestacije, kako bi kroz kulturu i jedan lep način obeležavali ovu manifestaciju.

U blizini rampe i Episkopskoj ulici nastupali su brojni folklori i etno grupe, a u pijačnom prostoru organizovana je izložba „Narodne radinosti – rukotvorina". Muzičko scenski program nosio je naziv „U srcu Palilule – veče niškog meraka, duhovne i starogradske muzike, a  „Palilulsko veče“ organizovano je u okviru gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage