Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

01. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Galerija “Srbija“ iseljena iz centra

Život Galerije “Srbija“ u srcu Niša, na Trgu Kralja Milana zvanično je završen. Kako su ranije najavili iz Grada, nova adresa centralnog niškog izložbenog prostora biće Oficirski dom, dok je još uvek nepoznata lokacija depoa velikog broja umetničkih dela. Rasveta i grejne instalacije preseljene su u Sićevo. Upravnici ove ustanove kulture kažu da se nalaze u „nezavidnoj i neizvesnoj situaciji“.

Niška Galerija “Srbija“ od 1. juna zvanično nije na istoj adresi gde se nalazila poslednje 2 i po decenije. Nakon što su autoru vraćeni radovi sa poslednje izložbe, radnici su razmontirali kompletan enterijer, rasvetu, sistem grejanja, i ispraznili prostor u centru grada.

Kako kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti, deo imovine prebačen je u Sićevo, u podrume ove ustanove kulture, a deo u gradske magacine, dok je još uvek neizvesno gde će biti skladištena ogromna kolekcija od oko 1.500 dela.

„U pregovorima smo sa Gradom, jer je neophodno da se nađe adekvatno rešenje sa depo. Taj prostor mora da se adaptira i pripremi za prihvat svih umetničkih radova. Izvesno je da će Oficirski dom biti naš novi izložbeni prostor, ali i on bi morao da se prilagodi i osposobi“, rekla je za City radio Milica Todorović, umetnička direktorka GSLU.

Na sajtu GSLU istaknut je poziv svim umetnicima koji nisu preuzeli svoja dela da hitno dođu po svoje radove. Sledeća izložba bila je zakazana za 13. juna, ali je sada neizvesno na kom mestu će i da li će uopšte biti otvorena.

„Mi smo u kontaktu sa svim umetnicima čije su izložbe zakazane do kraja godine, a trebalo je da ih bude još 7. Ukoliko ne bude opredeljen Oficirski dom za novi izložbeni prostor Galerije “Srbija“, videćemo da neke izložbe organizujemo u Paviljonu u Tvrđavi“, dodaje Todorović.

Podsetimo, Galerija “Srbija“ je kao predmet restitucije vraćena zakonskim vlasnicima, a Uprava za imovinu dala je 1. jun kao rok za iseljenje iz prostora na Trgu Kralja Milana.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.06.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:12

Ovde neko ne sluša državu

Objekat je oduzet funkcionalan, sa inventarom i instalacijama, a Odluka Suda je da bude vraćen u ispravnom stanju i sa svim instalacijama. Srbija je to !

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage