Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

31. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Koliko košta iznajmljivanje Oficirskog doma?

Tri sale u zgradi Oficirskog doma u Nišu mogu da iznajme udruženja građana, privredna društva i razne organizacije, da li humanitarnog ili političkog karaktera, ambasade stranih država i drugi. Visinu zakupnine određuje Grad Niš, a budući da su sve sale veće od 100 kvadrata, cena se umanjuje za 20 odsto. City radio otkriva cene zakupa, kao i na koji način zainteresovani mogu da dobiju podatke o slobodnim terminima i iznajme ovaj prostor.

Jedan od organizatora seminara u Nišu požalio nam se da prilikom prikupljanja informacija o ceni iznajmljivanja sale Oficirskog doma nije uspeo da u dogledno vreme dobije željene podatke.

„Za potrebe organizovanja seminara za građane na temu evropskih integracija želeli smo da iznajmimo ovaj prostor. Međutim, obratili smo se Upravi za imovinu grada Niša, ali posle par neuspešnih telefonskih poziva tokom kojih nismo uspeli da dobijemo potrebnu informaciju, rečeno nam je da moramo pismeno da im se obratimo, i da će tek na nekoj od komisija taj predmet biti obrađen, a da ćemo onda pismeno dobiti i odgovor. Kako nismo bili u situaciji da čekamo toliko, jer je isticao rok za predaju tenderske dokumentacije, morali smo da odustanemo“, objašnjava organizator seminara.

Mi smo potom upitali nadležne u Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove na koji način zainteresovani građani, organizacije, udruženja i ostali mogu da dobiju informacije o zakupu ovog prostora.

Kako su nam pismenim putem objasnili, zahtev za davanje u zakup poslovnog prostora u zgradi Oficirskog doma podnosi u pisanoj formi Gradskoj upravi Grada Niša Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove u ulici Nikole Pašića 24, ali zainteresovani, kako tvrde, mogu odmah da u istom Sekretarijatu i usmenim putem dobiju podatke o visini zakupnine i slobodnim terminima.

„Zahtev mogu podneti udruženja građana, privredna društva, organizacije i drugi, a prilaže se rešenje APR-a o upisu u registar, statut, plan i program aktivnosti. Napominjemo da predsnost korišćenja ovog prostora ima Služba za poslove gradonačelnika, za održavanje manifestacija koje su od posebnog društvenog interesa za Grad Niš“, piše u obaveštenju dostavljenom City radiju.

Što se tiče cene izdavanja, za maj su, primer, udruženja morala da plate 180 dinara po kvadratu, a pravna lica 902 dinara.

„Za korišćenje sale broj 1, 2 ili 3 u zgradi Oficirskog doma cena po kvadratu se umanjuje za 20 odsto, budući da sve sale imaju površinu veći od 100 kvadratnih metara“, dodaju u obaveštenju iz Sekretarijata.

Inače, iako je propisano da se nepokrenosti u javnoj svojini daju u zakup u postupku javnog nadmetanja, van ovog postupka zgradu Oficirskog doma iznajmljuju ambasade stranih država u RS, trgovinska i vojna predstavništva u RS, međunarodne organizacije za pomoć i saradnju sa zemljama EU, međunarodne i domaće humanitarne organizacije, koje za cilj imaju obezbeđenje uslova za smeštaj i rad u Srbiji.

„Takođe i domaće humanitarne organizacije, političke stranke i organizacije i udruženja građana iz oblasti zdravstva, kulture, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, ali pod uslovom da taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda“, tvrde u Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove.

Zgrada Oficirskog doma je spomenik izuzetne istorijske vrednosti kao središte političkog i skupštinskog života Srbije na početku I svetskog rata. Podignuta je oko 1890. u centru grada, kraj parka pored Nišave u ulici Orlovića Pavla br. 28 a. Od 1903. kada je otkupljuje vojska, do 1941. u zgradi je Oficirski dom, potom oficirska menza, a od 1970. Dom omladine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage