Home  |  Vesti  |  Niš  |  Nakon intervencije City radija, škola odlučila da poštuje propise
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

31. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nakon intervencije City radija, škola odlučila da poštuje propise

U vreme gotovo svakodnevnih odlazaka đaka na ekskurzije, izlete ili rekreativne nastave pred kraj školske godine, autobusi koji odvoze i dovoze decu prave saobraćajne kolapse u ulicama ispred škola, budući da to čine isključivo tamo, pa čak i na mestima gde je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje vozila. Ovakav slučaj sa OŠ “Ratko Vukićević“ City radiju prijavili su nezadovoljni roditelji. Nakon intervencije naših novinara, školarci su jutros na ekskurziju krenuli autobusom koji je bio parkiran na obeleženim parking mestima prekoputa škole.

Decenijama unazad praksa škola je da pred ekskurziju ili izlet autobus skuplja decu ispred škole, a dok saobraćajci vrše alko-test vozača i proveru ispravnosti vozila, autobus stoji na ulici, čak i gde je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje, više od pola sata. Neretko ovakva situacija izazove kolaps u saobraćaju, a da stvar bude još gora, sve se odvija naočigled saobraćajnih policajaca koji prilikom kontrole autobusa i vozača tolerišu to što je isti autobus parkiran protivno Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Brojni roditelji s pravom negoduju. Ima onih koji tvrde da i deca koja ne odlaze na ekskurizuju često u takvim situacijama kasne na nastavu, jer su polasci uglavnom planirani oko 7 sati, kada je i najveći jutarnji špic u saobraćaju.

Divna Stevanović, dugogodišnja direktorka OŠ “Ratko Vukićević“ tvrdi da su za kolaps, koji pritom makismalno traje pola sata, krivi roditelji koji automobilima dovode svoju decu do škola, i tako krče ulicu. Ona dodaje da u ovim situacijama nikada nije došlo ni do kakvog incidenta niti je izazvana opasnost za decu.

Kada smo u utorak razgovarali sa direktorkom OŠ “Ratko Vukićević“ kazala nam je da je škola otvorena za alternativno rešenje, poput okupljanja ispred Doma rukometa koji je blizu i ima veliki parking, ali da ne zna kome bi u tom slučaju trebalo da se obrati. Međutim, kako je pretpostavila, ovu promenu bi loše prihvatili roditelji.

Ipak, ono što smo primetili u sredu ujutru jeste da su učenici 4. razreda krenuli na ekskurziju autobusom koji je bio parkiran na nedavno obeleženim parking mestima, prekoputa škole.

Inače, Saobraćajna policija nije dala komentar o kršenju Zakona o bezbednosti saobraćaja u ovoj situaciji, budući da do objavljivanja ovog teksta, a pored zvanično upućenog zahteva City radija Upravi policije da nadležni objasne predočeni problem, nismo dobili nikakav odgovor.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

01.06.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:06

Katastrofa

Prvo autobusi nisu krivi,kako je mogo parking servis da iscrta parking u dvosmernoj ulici kada je ta ulica male sirine

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage