Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

31. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Koliko smo zahvalni palim čegarskim borcima?

I ove godine, u dvorištu Ćele-kule 31. maja ujutru održani su liturgija i parastos čegarskim junacima, a tek nekoliko desetina građana na ovom mestu odalo je poštu svojim precima. Državna ceremonija upriličena je polaganjem venaca na prostoru spomen kompleksa Čegar.

Na današnji dan pre 208 godina, odigrala se jedna od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka. Boreći se protiv nadmoćnijeg turskog protivnika, srpski ustanici tada su pružili primer hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.

Ipak, tek nekoliko desetina Nišlija, prisustvovalo je jutrošnjoj liturgiji u u dvorištu Ćele kule. Oni sa kojima smo razgovarali saglasni su da je to možda jedini način da građani pokažu zahvalnost palim borcima.

„Dolazak na današnju svetu liturgiju je u pomen ne samo čegarskih ratnika sa Stevanom Sinđelićem, nego svihg ratnika kroz vekove, da kažemo od doba Nemanjića do kosovskih junaka ’99. godine“, rekao je Nišlija.

„Vrlo bitno je za nas da se sećamo prošlosti i ljudi koji su svoje živote položili i na ovako mučan način postradali da bismo mi danas imali slobodu“, kaže naša sugrađanka.

„Današnji dan treba da znači svima nama u XXI veku, jer smo upravo ovde, u Nišu, zahvaljujući njima“, priča mladić.

Nakon svečane liturgije u dvorištu Ćele-kule, polaganjem venaca na prostoru spomen kompleksa Čegar predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Grada Niša, kao i predstavnici udruženja građana za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba, odali su poštu poginulim borcima iz Prvog srpskog ustanka.

Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, jedan je od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Procenjuje se da je poginulo oko 6.000 turskih ratnika, a ukupni gubici na strani Srba procenjuju se na oko 4.000 ljudi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage