Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

25. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Počinje rekonstrukcija zgrade Pozorišta

U sklopu projekta obnavljanja fasada objekata kulture u gradu, juna počinje obnova eksterijera Narodnog pozorišta. Niški teatar će za oko dva meseca zasijati novim sjajem, tvrde nadležni, a uskoro bi predstave mogle da se prikazuju i na novoj, maloj sceni.

Nakon što su postavljene skele oko zgrade Pozorišta, radnici za manje od nedelju dana počinju sa skidanjem površinskog sloja fasade, a zatim nastavljaju sa krečenjem i sređivanjem dotrajale stolarije. U planu je i uređenje rasvete.

„Kao jedan od najreprezentativnijih objekata kulture u gradu, Narodno pozorište počinje prvo sa radovima.

Zgrada će da zablista jednim novim sjajem, ali će zadržati dosadašnji manir, neće biti eksperimenata po pitanju boje, jer moramo da radimo prema pravilima Zavoda za zaštitu spomenika“, priča za City radio Zoran Ilić, koordinator projekta rekonstrukcije.

Inače, kako je najavljeno početkom godine, jedanaest zgrada u Nišu koje bi trebalo da dobiju novo ruho su Gradska kuća, zgrada Simfonijskog orkestra, zgrada Milorada Vasića, zadužbina Bore Jovanovića, Narodni muzej, Pravni i Ekonomski fakultet i zgrade Železnice, Narodne biblioteke, Narodnog pozorišta, Grčkog konzulata, Crvenog krsta i Zavoda za plućne bolesti.

Rok za kompletan završetak svih fasada je 120 dana, a spoljašnjost Narodnog pozorišta će već krajem avgusta - početkom septembra biti kompletno osvežena.

Za ovaj projekat uređenja fasada Vlada Srbije izdvojila je 200 miliona dinara.

Uskoro i mala scena Narodnog pozorišta

Nakon što se reše imovinsko-pravni odnosi između Grada i Republike, počeće i izgradnja male scene Pozorišta, kapaciteta oko 140 posetilaca.

„U delu od službenog ulaza prema parkingu iza zgrade produžićemo zgradu još oko 10 metara, i proširiti je oko 20 metara, radiće se suterenski deo, prizemlje i sprat. S obzirom da smo u velikom problemu sa prostorom, na ovaj način dobićemo još oko 500 kvadrata, deo je za scenu, a deo za naše druge potrebe“, rekao je koordinator projekta rekonstrukcije Narodnog pozorišta.

Kako je naglasio Zoran Ilić, Narodno pozorište je trenutno u velikom kreativnom i građevinskom zamahu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage