Home  |  Vesti  |  Niš  |  Niš dobija još tri sekretarijata, Janić čeka novi konkurs za zamenika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

24. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Niš dobija još tri sekretarijata, Janić čeka novi konkurs za zamenika

Umesto 14 Niš će dobiti još tri nova sekretarijata pa će se taj broj popeti na 17. To su sekretarijati za lokalnu poresku administraciju, ozakonjenje objekata i investicije. Načelnik Gradske uprave, Ljubiša Janić, tvrdi da će u ovim sekretarijatima raditi oni koji već obavljaju te poslove, i da neće biti novih zapošljavanja. Sa druge strane, svog zamenika, Janić će dobiti posle raspisivanja novog konkursa i odabira, pošto na prvom kandidati nisu zadovoljili uslove.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić kaže da su se na prvom konkursu za zamenika načelnika prijavila četiri kandidata, od kojih tri nisu zadovoljila uslove, a jedan je odbačen zbog nepotpune dokumentacije.

To je kako ističe, diskreciono pravo lokalne samouprave, da izabere ili ne nekog od kandidata, jedino što je u obavezi je da se kandidatima dostavi pisano obrazloženje odluke. Tri od četiri kandidata imali su niske ocene, koje su utvrđene po zakonu. Govoreći o kriterijumima, Janić ističe da su na javnom konkursu oni i “postavljeni”, pa je tako svako mogao da zna šta kandidat mora da zna pred komisijom za ovu funkciju.

“Ovde je posebno važno poznavanje propisa, to su pitanja na nivou osnovnog poznavanja Gradske uprave, njenog funkcionisanja i propisa kojima se utvrđuju određene oblasti u upravi. Ostalo može da bude stvar subjetivne procene komisije”, kaže Janić.

Govoreći o tri nova sekretarijata za šta je danas Gradsko veće “dalo zeleno svetlo”, Janić ističe da je njihovo formiranje stvar procene lokalne samouprave, a ona je procenila da će na taj način poslove obavljati ekonomičnije i efikasnije.

To su sekretarijati za lokalnu poresku administraciju, ozakonjenje objekata i investicije. Razlog za formiranje Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Janić vidi u tome što će ova oblast biti uređenija a na taj način biće podignuti i prihodi lokalnog budžeta. Kada je reč o Sekretarijatu za ozakonjenje Janić podseća da je 90-tih godina nastala ekspanzija divlje gradnje i da svi tadašnji zakoni nisu uticali na uređenje ove oblasti. Sada, kako tvrdi, više se ne postavlja pitanje da li neko hoće ili ne da legalizuje objekte s obzirom na to da je zakon po tom pitanju veoma jasan, pa će, ili legalizovati ili će biti srušeni objekti onima koji to ne žele. Dodaje i da se nekoliko meseci unazad vrši popis i da oko 70.000 objekata čeka legalizaciju.

Formiranjem ovog sekratraijata radiće se efikasnije pa će  i izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola biti brže. Sekretarijat koji će se baviti investicijama bi trebalo da objedini sve što se radi na izgradnji Niša od početne papirologije pa do izgradnje.

Inače, Janić tvrdi da u nova tri sekretarijata neće biti novih zapošljavanja, već da će tu raditi oni koji već obavljaju te poslove, ali organizovanije i efikasnije.

Ovu odluku Gradskog veća treba da potvrde i odbornici Skupštine grada.          

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage