Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

24. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Čair - niški Central park

Priču o jednom od najlepših parkova u našem gradu, nazvanom po turskoj reči za livadu, donosimo vam na Evropski dan parkova, budući da se veliki broj Nišlija opredeljuje da upravo tamo provodi svoje slobodno vreme uživajući u prirodi, u šetnji dece ili pasa, u fizičkim aktivnostima, druženju.

Povodom obeležavanja 24. maja Evropskog dana parkova, mi smo upitali neke od naših sugrađana koji gradski park im je omiljen i zbog čega. Nišlije sa kojima smo razgovarali dele svoje simpatije na Čair i park Svetog Save.

„Park Čair mi je najdraži jer sam tu odrasla. Divna je priroda, lepo je uređen, nadležni ga održavaju redovno. Emotivno sam vezana za njega, kao i mnogi moji prijatelji, čak je red platana posađen duž ulice Ratko Vukićević posadila moja generacija, kada smo bili mladi“, priča starija Nišlijka.

„Najčešće smo pored Nišave, na onom nesređenom delu, pošto imamo bebu i psa, tamo šetamo najčešće, ili u Čairu, jer takođe ima ograđeni deo za pse, a uskoro će nam biti najpogodniji za dete, kada malo poraste“, kazao je mladi tata.

„Omiljeni mi je park na Bulevaru jer ima sve što je potrebno za decu, puno kafića za odrasle, crkvu... Prijatno se osećam, jeste mi daleko, ali mi je definitivno najlepši parkić. Uređen je, kose ga redovno i sade cveće“, tvrdi naša sugrađanka.

Samo nekoliko godina posle oslobođenja Niša od Turaka počelo je organizovano ozelenjavanje javnih površina. Prvi park formiran je ispred dvora kralja Milana, 1881. godine, dok je održavanih zelenih površina bilo još u Tvrđavi.

„Najveći broj tih zelenih površina nastao je između dva svetska rata, tačnije između 1920. i 1940. godine. To su parkovi kod Skupštine grada, kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta, kod Železničke stanice, ispred Univerziteta, na Trgu Oslobođenja, kod Palate pravde i u Niškoj Banji. U tom periodu započeto je pošumljavanje Čaira“, saznajemo u JKP Mediana.

Zbog bogate vegetacije i bujnog zelenila Turci su jednom od najlepših niških parkova dali ime “Čair” što u prevodu znači livada. Specifičnosti ovog parka doprinosi ne samo impresivna veličina već i autentična vegetacija topola, jablana i platana. Posle drugog svetskog rata park je bio pošumljen, ali je svoj autentični izgled dobio tek kasnije.

Park Čair prostire se na više od 9 hektara zemljišta, i krasi ga oko 1.400 stabala lišćara i četinara. Među stablima dominiraju crni bor, breze, platani, dud, smrča, beli jasen, lipe, divlji kesten, a ostale vrste stabala koje ovaj park čine lepim su i pančićeva omorika, crni jasen, kovrdžava vrba, zova, bagrem i druga. Takođe, prema podacima JKP Mediana, od autohtonih  vrsta u ovom parku ističe se crna topola, a ukupno ima 6 stabala.

Smešten je u samom jezgru grada Niša između ulica Ratko Vukićević, 9. brigade i Zetske.

Do 2005. godine u ovom parku do ulice Ratko Vukićević bila su 33 jablana, koji su zbog lošeg fizičkog stanja iz bezbedonosnih razloga po građane posečeni i uklonjeni. Takođe, nakon toga do 2012. godine posečeno je i uklonjeno oko 170 topola, jer su bile u fizički lošem stanju, i sklone padu.

Inače, Evropski dan parkova od 1999. godine obeležava se u cilju promocije zaštićenih delova prirode širom Evrope, podizanja svesti ljudi o životnoj sredini i važnosti očuvanja prirode u urbanim sredinama. U Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

25.05.

2017.

kramer [neregistrovani] u 10:59

svirka u nedelju u cairu ...

https://www.facebook.com/events/1907336459524303/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22page%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22page_upcoming_events_card%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%2C%22has_source%22%3Atrue%7D

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage