Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

23. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Kladionica ili banka umesto Galerije “Srbija“?

Nakon što je Galerija “Srbija“ kao predmet restitucije vraćena zakonskim vlasnicima, naizvesno je gde će u Nišu biti preseljen ovaj izložbeni prostor, i skladištena bogata umetnička zbirka XX i XXI veka. Takođe, spominje se da bi ovo mesto umetničkih dela u centru grada mogla da zauzme banka ili kladionica. U Galeriji poručuju „Spasimo Srbiju“.

Galerija svaremene likovne umetnosti Niš dobila je upozorenje Uprave za imovinu da do 1. juna napusti galerijski prostor “Srbija“, u kome je od ’93. godine priređeno više od 250 izložbi, a svoja dela izlagali su brojni akademici, istaknuti umetnici iz zemlje i inostranstva.

„Selimo se, a rok nam je samo 7 dana. Činjenica je da je ovo najreprezentativniji i najposećeniji izložbeni prostor, u gradu i u celoj zemlji. Grad Niš jednostavno od juna više neće biti u mogućnosti da priređuje velike i ozbiljne izložbe, kao do sada. Dodatni problem je što se u okviru ovog zdanja nalazi i depo galerijskog fonda, koji trenutno ima 1.500 dela, a da mi u ovom trenutku nemamo nikakvo rešenje gde ćemo iseliti tako značajnu i brojnu zbirku, u kojoj se pored ostalih nalaze dela Ivana Tabakovića, Miće Popovića, Stojana Ćelića, i mnogih drugih. Potpuno smo zatečeni stavom Grada“, rekla je Milica Todorović, umetnički direktor GSLU.

Ova vest uznemirila je kustose i duge zaposlene u GSLU, ali i brojne građane Niša, koji su navikli da se godinama na ovom mestu nalazi jedna od najvažnijih ustanova kulture. Ipak, većina je saglasna da se neopravdano oduzeto vlasništvo mora vratiti građanima.

„Biće mi jako žao da se jedan od kulturinih simbola Niša možda ugasi, ili da ne postoji, bar ne na kultnom mestu, ali smatram da je povraćaj vlasništva jedino fer rešenje“, kazala je devojka.

„Ako to pripada nekome onda i treba da im se vrati. A umesto tržnih centara sagradite izložbene i koncertne prostore“, komentariše naš sugrađanin na društvenoj mreži.

„Žao mi je što će Galerija "Srbija" biti iseljena, rođena sam u zgradi pored i često sam posećivala izložbe, još kao mala. Međutim, smatram da se objekti moraju vratiti vlasnicima, moja porodica je takođe na spisku za restituciju za nekoliko objekata u Nišu. Grad bi trebalo da nađe brzo i efikasno rešenje, kako gradska kultura ne bi ispastala“, otvoreno priča mlađa Nišlijka.

Gradska većnica Jelena Mitrovski objašnjava da je Grad kao najizvesnije rešenje ponudio Oficirski dom za izložbeni prostor, a da ostaje pitanje gde će se nalaziti depo, budući da su neophodni posebni uslovi za skladištenje dela.

„Iako se od 2013. godine vodi ovaj postupak, u GSLU su se nadali da će dobiti po zakonu koji štiti objekte kulture taj prostor, ali rešenje je sada konačno. Izložbeni prostor će 99% biti u Oficirskom domu. Zbog vlage ostaje pitanje gde će biti depo, ima nekoliko prostora u opticaju, a što je do nas učinićemo sve da se to reši na obostrano zadovoljstvo“, priča većnica Mitrovski.

Rešenjem Agencije za restutuciju usvojen je zahtev za vraćanje imovine i utvrđeno pravo svojine zakonskim naslednicima, Snežani Radojković Degand i Jovanu Mudriniću.

Iako bi Grad mogao da otkupi ovaj prostor, i ustupi ga GSLU, većnica dodaje da prema saznanjima načelnika Gradske uprave, vlasnici nisu zainteresovani za prodaju lokala. Takođe, kaže da bi vrednost lokala prilikom prodaje bila nekoliko miliona evra.

„Preko advokatice vlasnika saznali smo da ne žele da prodaju ovaj prostor, mada, možda je taj odgovor samo za nas. Što se tiče kupovine, to je ogroman objekat, prostire se na 536 kvadrata, od čega je 350 izložbeni prostor a ostalo depo. Cene kvadrata dostižu i do 8 hiljada evra u toj zoni, zamislite koliki bi taj iznos bio“, dodaje Mitrovski.

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima City radija, kao potencijalni kupci ovog prostora spominju se jedna kompanija, i akcionarsko društvo. Tako bi eventualno na ovom mestu u srcu Niša mogla biti otvorena kladionica, ili banka.

Inače, u četvrtak, 25. maja od 19 sati u Galeriji "Srbija" održaće se tribina otvorena za javnost na kojoj će biti predstavljen ovaj problem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage