Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

10. 05. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Toplana uzima kredit

Niška toplana podići će kredit od 5 miliona evra od Nemačke razvojne banke za realizaciju pete faze revitalizacije sistema daljinskog grejanja.

Prema rečima pomoćnika sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Hranislava Đorđevića, radi se o veoma povoljnom kreditu, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

Gradska toplana predložila je da ovim iznosom bude realizovano devet projekata koji bi u velikoj meri smanjili gubitke u toplotnoj energiji i troškove grejanja, a smanjili bi i emisiju štetnih gasova“, ističe Đorđević.

On dodaje da će se ovim novcem graditi tri gasne kotlarnice.

„Novac bi bio iskorišćen i za razdvajanje podstanica koje sada mere potrošnju toplotne energije, za tri ili četiri stambene zgrade pa bi svaki objekat dobio svoju podstanicu“, istče Đorđević.

Od ukupnog iznosa koje će pozajmiti od Nemačke banke tvrdi da će milion i po evra biti iskorišćeno za zamenu šest kalorimetara dugog toplovoda u gradu starog 40 godina.

Za uvođenje daljinskog nadzora a samim tim i optimizaciju sistema daljinskog grejanja biće utrošeno 1,3 miliona evra a smenjenje emisijie štetnih gasova toplane „Krivi vir“  550.000 evra, kaže Đorđević.

Ovim sredsvima, prema njegovim rečima, biće izgrađen i magistralni toplovod sa podstanicama do Ekonomske i Trgovačke škole, kao i do Ekonomskog i Pravnog fakulteta.Rok za realizaciju projekta je pet godina,a početak realizacije predviđen je za sledeću godinu zaključuje Đorđević. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage